George Lucas otvara muzej vrijedan milijardu dolara

George Lucas je donirao više predmeta iz svoje lične umjetničke kolekcije - slikarska platna i predmete iz filmova (EPA)

George Lucas, reditelj Ratova zvijezda, položio je kamen-temeljac za muzej narativne umjetnosti vrijedan milijardu dolara, koji će biti smješten u Izložbenom parku.

U muzeju blizu Univerziteta Južna Kalifornija u Los Angelesu, na kojem je Lucas studirao film, bit će izložena rediteljeva kolekcija umjetnina, crteža, ilustracija i digitalnih radova iz filmske franšize Ratovi zvijezda.

Posjetitelji će moći vidjeti i predmete sa snimanja njegovih filmova, pogotovo onih iz sage o Ratovima zvijezda, te razgledati evoluciju i historiju vizuelnih efekata.

Lucasov muzej narativne umjetnosti bit će neprofitna kompanija, a predviđa se da će njegova gradnja trajati četiri godine.

Ondje će se predstaviti tradicionalna i popularna umjetnost, uključujući animaciju, digitalnu umjetnost i strip, a posjetitelji će moći koristiti restoranski prostor, pozorišta, predavaonice, prostor za radionice i biblioteku.

Predmeti iz lične kolekcije

“Vjerujem u sve vrste umjetnosti. I vjerujem da sve vrste umjetnosti imaju pravo postojati. Mislim da je važno imati muzej koji, kako sam znao u šali reći, podržava umjetničku siročad koju niko drugi ne želi vidjeti, ali je svi vole. Dakle, to je moj san koji je realiziran kroz ovaj muzej”, rekao je na polaganju kamen-temeljca.

Lucas je donirao više predmeta iz svoje lične umjetničke kolekcije – slikarska platna i predmete iz filmova.

Tako će se u muzeju naći prvi svjetlosni mač Lukea Skywalkera, kaciga Dartha Vadera te predmeti iz Casablance, Deset zapovijedi i Čarobnjaka iz Oza.

Izvor: Agencije