George Sabra: Očekujemo pomoć Hrvatske

Čelni čovjek opozicionog Sirijskog nacionalnog vijeća George Sabra boravi u Zagrebu.

Susreo se sa šefom kancelarije predsjednika države i njegovim savjetnicima, te sa saborskim odborom za vanjsku politiku. Iako je posjeta okarakterizirana kao službena, o njoj se danas u Zagrebu malo znalo.

Nijedna institucija koju je Sabra posjetio nije službeno najavila njegov dolazak niti teme sastanaka kojima je prisustvovao.

‘Hrvatska nas razumije’

George Sabra je bio gost u studiju Al Jazeere u Zagrebu i tom prilikom je govorio o funkcioniranju nove sirijske opozicione koalicije, aktuelnim dešavanjima u Siriji, te očekivanjima od Hrvatske i drugih zemalja regije. 

“Mi nosimo svoje poteškoće iz Sirije i predstavljamo ih zvaničnicima u drugim državama, ovaj put u Hrvatskoj. Vjerujemo da nas Hrvatska razumije više od drugih, jer su u prošlosti imali sličnu situaciju, znaju šta je terorizam, krvoproliće, diktatura i masakr.” 

O novoj opozicionoj koaliciji, George Sabra kaže: 

“To je korak ka tome da naša zemlja ispuni naše ciljeve, ciljeve našeg naroda, revolucije, ali potrebna nam je veća podrška međunarodne zajednice kako bismo ujedinili opoziciju. Potrebno je toj koaliciji dati veću podršku, da bi bila uspješna, da pobijedi krvoproliće u zemlji.”

Na pitanje nazire li se kraj rata u Siriji, lider opozicionog Sirijskog nacionalnog vijeća kaže:

“Da, mislim da se nazire. Damask već tri mjeseca osjeća da se bliži kraj ratu, Slobodna sirijska vojska sve više odnosi pobjede, a režim i njegove snage nisu uspjeli da zauzmu ponovo niti jednu teritoriju koju je oslobodila sirijska vojska. Kraj režima je započet.”

Potrebna medicinska pomoć

O tome kakav ishod vidi od susreta sa hrvatskim zvaničnicima, Sabra kaže: 

“Očekujemo izvjesnu pomoć, u smislu hrvatskog iskustva u periodu tranzicije. Na međunarodnom sudu, također, bit će nam potrebna takva iskustva za budućnost. Također, potrebna nam je i medicinska, humanitarna pomoć, koju  Hrvatska može ponuditi. Ova zemlja može razumijeti u kakvom se mi položaju nalazimo i kakve su nam potrebe, možda i zato što su i oni pretrpjeli ono što mi danas trpimo. U svakom slučaju naša posjeta je naš način da se zahvalimo hrvatskom narodu, Predsjedniku, Vladi na onome što su dosad učinili za nas.”

U sklopu dvodnevne posjete glavnom gradu Hrvatske, čelnog čovjeka Sirijskog nacionalnog vijeća u utorak ugostit će u Ministarstvu vanjskih poslova i u Ministarstvu zdravlja.

Izvor: Al Jazeera