“Gerald Ford” – najskuplji ratni brod na svijetu

Noviteti na brodu su nove i naprednije dizalice za podizanje bombi na palubu nosača aviona (Reuters)

Nosač aviona američke Mornarice Gerald Ford je najsavremeniji nosač aviona u američkom arsenalu, a ujedno i najskuplji ratni brod na svijetu, košta više od 13 milijardi dolara.

Gerald Ford se trenutno nalazi u posljednjoj fazi testiranja, tokom koje će se ispraviti uočeni problemi poput određenih komponenti koje su oštećene tokom testiranja, kao i katapultovi i čelične sajle za lansiranje i slijetanje aviona.

Za njegov dalji razvoj određeno je još 120 miliona dolara, čime je premašena cijena koju je odredio američki Kongres za njegov razvoj od 12,9 milijardi dolara.

Noviteti na brodu su nove i naprednije dizalice za podizanje bombi na palubu nosača aviona, koje će, kako navodi CNN, ubrzati proces kačenja bombi na avione.

Problemi oko elektromagnetnog katapulta za lansiranje aviona sa palube nastali su 2015. godine.

Ovogodišnji izvještaj Pentagona ukazuje na to da nosač aviona ima značajne probleme i sa radarom, zbog čega je osjetljiviji na napade i ograničen tokom rutinskih operacija.

Novi dizajne broda

Od sitnijih problema, izvještaj ukazuje na manjak kabinskog prostora za posadu.

Gerald Forda očekuje još jedno testiranje na moru sredinom jula, koje će se obaviti u cilju utvrđivanja spremnosti nosača aviona nakon redovnog servisa.

Prije nego što bude postavljen na svoj prvi borbeni zadatak, nosač aviona će morati da prođe i kroz test koji će pokazati kako se nosi sa eksplozijama u neposrednoj blizini trupa broda.

Najnoviji nosač aviona može da se pohvali i time da je prvi novi dizajn ovakvog broda u posljednjih 40 godina.

Gerald Ford dugačak je 335 metara, a težak više od 100.000 tona. Prema zvaničnim podacima američke Mornarice, nosač aviona naoružan je sa četiri raketna sistema odbrane, dva radarski navođena topa kalibra 20 milimetara, kao i sa četiri mitraljeza kalibra 12,7 milimetara. Na brodu ima mjesta za više od 2.600 članova posade i 75 aviona.

Njegova prva borbena dejstva očekuju se 2020. godine.

Izvor: Agencije