Gerrard do kraja karijere u Liverpoolu

Gerrard: Živim san kao kapiten jednog od najvećih klubova svijeta (EPA)

Kapiten engleskog premierligaša Liverpoola Steven Gerrard produžio je ugovor sa timom sa Anfielda što skoro sigurno znači da će svoju karijeru okončati u ovom nogometnom klubu, no igrač sredine terena kazao je kako se nada da će do tada imati više uspjeha. Detalji ugovora nisu objavljeni.

Reprezentativac Engleske, koji će u maju napuniti 32 godine, tvrdi kako i dalje „živi san“ u svom klubu kojeg je zavolio kao dječak i kako je uvjeren kako su „Redsi“ na putu povrata stare slave.

Gerrard, koji je sa Liverpoolom osvajao Ligu evropskih prvaka i engleski FA kup, bio je svjedok teških vremena u klubu koji u šest posljednjih godina nije osvojio niti jedan trofej, a taj period se podudario sa nefunkcionalnim vlasništvom Toma Hicksa i Georgea Gilleta.

Ove Amerikance su zamijenili drugi, u obliku sportske grupe Fenway koji su osigurali finansijsku podršku za menadžera Kennyja Dalglisha kako bi počeo mijenjati neke stvari.

Liverpool je na korak bliže osvajanju pehara sinoćnjom gostujućom pobjedom od 1:0 nad Manchester Cityjem u polufinalu Carling kupa, a trijumf je upravo donio Gerrard koji je pogodio iz penala.

„Ovo je klub koji volim i za koji navijam još od djetinjstva. Živim san kao kapiten jednog od najvećih klubova svijeta. Volim raditi svaki dan i sva iskustva koja imam od moje osme godine i prvog potpisa za klub ne bih mijenjao ni za šta na svijetu“, rekao je Gerrard.

„Želim da to nastavim i nadam se da ćemo imati dobrih vremena u crvenom dresu. Bit će padova, ali i skokova, u to ne treba sumnjati, no takav je život kada ste igrač najboljeg kluba. Važno je da dobro reagirate na padove i iskusite više vrhunaca.“

„Sa sigurnošću nastavljam ovdje jer se klub kreće u pravom pravcu. Imamo fantastičan tim, imamo prave vlasnike i pravi tim iza našeg tima tako da sam veoma siguran da ćemo imati dobrih iskustava u budućnosti“, govori kapiten Liverpoola.

Dan velikog ponosa

Novi ugovor okončava 24 pozitivna sata za Gerrarda, a može se reći kako je iskusio lijep početak 2012. godine. Postigao je dva gola u tri nastupa u novoj godini i na dobrom je putu da zaboravi 2011. u kojoj su kraj jedne i početak druge sezone za njega bili poremećeni operacijom prepona, a potom je imao i infekciju članka zbog kojih je pauzirao dva mjeseca.

„Ovo je dan velikog ponosa za mene i moju familiju. On dolazi na osnovu fantastične timske igre noć ranije kada smo izborili rezultat koji smo željeli“, izjavio je Englez.

Iako će vjerovatno igrati još nekoliko godina na vrhunskom nivou, već postoje planovi da Gerrard svoj utjecaj nastavi koristiti i van terena kao ambasador kada se eventualno povuče.

„Počašćen sam što mi je klub ponudio priliku da ostanem i kada, s vremenom, okačim kopačke o klin. Nadam se da to neće doći za još dosta godina jer želim igrati dok god budem mogao. Sam ću znati kada dođe vrijeme da završim karijeru i nadam se da ću moći ostati u klubu kako bih pomogao mladima koji dolaze“, kazao je.

Dalglish je odao počast Gerrardovoj lojalnosti.

„Ovih dana ne postoji mnogo ljudi koji tokom svoje karijere predstavljaju jedan klub, naročito takvog kalibra kao što je Steven. Ako ste sretni kada igrate, uživate u onom što radite i volite klub onda ne vidim razlog za odlazak i za nas je fantastično što je on ostao“, rekao je menadžer Liverpoola.

Izvor: Agencije