Ghannouchijeva pobjeda podijelila Tunis

Pristalice Ennahde smatraju da je Ghannouchijev izbor protekao u natjecateljskom ambijentu (EPA)

Piše: Samir Sassi

TUNIS – Rachid Ghannouchi osvojio je novi mandat na čelu tuniskog pokreta Ennahda na završetku desetog Kongresa pokreta održanog 20. maja.

Ghannouchi, koji ima preko 70 godina, dobio je većinu od 1.200 glasova na Kongresu. U njegovu korist glasalo je više od 800 članova Kongresa nakon povlačenja dvojice kandidata iz druge generacije pokreta, koji su smatrani njegovim glavnim rivalima. Radi se o članu Izvršnog odbora pokreta Abdellatifu al-Makkiju i Abdelhamidu Al-Jelassiju, drugom zamjeniku predsjednika pokreta Ennahda.

Iako Ghannouchijeva pobjeda nije bila iznenađenje za posmatrače i pratitelje njegovog životnog puta na čelu pokreta, posebno nakon revolucije, ipak su se pojavile reakcije kako je njegov reizbor neuspjeh u odnosu na ono što teorijski izlaže u svojim djelima o demokratiji.

Navodi se ti da je pokret doživio neuspjeh u unutrašnjem utemeljivanju demokratskih procesa, što je bila nada mnogih simpatizera pokreta u arapskom i islamskim svijetu.

Kritičari smatraju da je ponovnim izborom Ghannouchija propuštena prilika da se pokret revitalizira otvaranjem vrata svojim mlađim liderima.

Ovakve kritike su preplavile društvene mreže, koje su postale mjesto za vođenje polemike između kritičara i pobornika pokreta koji su krenuli u kontranapad govorom o dominantnom liderstvu u brojnim strankama nakon osamostaljenja, tražeći od kritičara da zamijene vlastite historijske lidere prije negoli zatraže od Ennahde da zamijeni Ghannouchija.

Strahovi

U ovom kontekstu, član Savjetodavnoga vijeća Ennahde Rafiq Abdessalam smatra minornim ove strahove, ukazujući tokom razgovora za Al Jazeeru da je odluka donesena unutar Ennahde i njenih institucija te da ona nije individualna. Također je rekao da se stranka vodi demokratskim instrumentima koje garantira njen akt o osnivanju kroz jake institucije i sisteme nadzora. 

Rafiq Abdessalam smatra da je povratak Ghannouchija na čelo pokreta Ennahda bio tema izbornog natjecanja između njega i dvojice drugih kandidata, ali se temelji na političkoj procjeni većine prisutnih na Kongresu, koji smatraju da je Ghannouchi imao značajnu i vitalnu ulogu u obezbjeđivanju osjetljivog aktuelnog političkog konteksta kroz koji prolazi Tunis i pokret, slijeđenjem politike kompromisa i izgradnje jake veze sa predsjednikom Bejijem Caidom Essebsijem, što je državu sačuvalo od brojnih potencijalnih kriza.  

Rekao je da će reizbor Ghannouchija biti temeljna garancija uspješnog nastavka demokratskih procesa u Tunisu i u samom pokretu. 

S druge strane, akademik i istraživač političkih pokreta i sindikalnih udruženja Abdussalam al-Kekli odbija prihvatiti obrazloženja koja nude pristalice Ennahde za ponovni izbor Ghannouchija.

Pojasnio je kako se nadao da će Ennahda, koja u svojim redovima ima velike borce protiv tiranije, pronaći snage da prekinu vezu sa ovim nasljeđem na kojem je „ponikla većina političara u zemlji“, prema njegovim riječima.

Konkurencija

Međutim, prema Al-Kekliju, izgleda da je Ennahda odabrala da iznova oživi ovo nasljeđe kroz formalne procedure u cilju davanja privida Ghannouchija i njegovih pristalica da se radi o demokratiji, što je bilo neuspješno, prema njegovom mišljenju.

On je izrazio uvjerenje da postoji konsenzus unutar pokreta vezano za Ghannouchija koji je politički i medijski plasiran učesnicima na Kongresu kao da se radi o izbornoj utrci, a sva priča je bila o jednom lideru i poznatim licima.

Također smatra kako je za dobrobit samog pokreta bilo neophodno da se mlađim kadrovima dozvoli da preuzmu vodstvo u svoje ruke kako bi se ostvario napredak, no prednost je data stabilnosti čime se poništavaju napori na polju promjena unutar pokreta i države, kako on to opisuje.

Al-Kekli iznosi svoje mišljenje u konciznoj rečenici: „Ghannouchijevo odbijanje principa izbora Izvršnog odbora pokreta i prijetnja da će se povući iz izbora na Kongresu ako se tako bude radilo dokazuje da se instrumenti demokratije nikako ne tiču Ghannouchija.“ 

Izgleda da će se polemika inicirana rezultatima desetog kongresa Ennahde neće uskoro stišati. Kongres je, svojim različitim rezultatima, bacio brojno kamenje u vode političkog života u Tunisu.

Izvor: Al Jazeera