Gilani osuđen zbog nepoštivanja suda

Sud je Gilaniju odredio simboličnu kaznu od svega nekoliko minuta sudskog pritvora (AFP)

Pakistanski Vrhovni sud proglasio je u četvrtak krivim premijera Yousufa Razu Gilanija za nepoštivanje suda, jer nije ponovno otvorio slučaj korupcije protiv predsjednika Asifa Alija Zardarija, ali mu je odredio simboličnu kaznu od svega nekoliko minuta sudskog pritvora.

Vrhovni sud je ranije dao nalog premijeru da od švicarskih vlasti zatraži otvaranje istrage o računima u švicarskim bankama koje je, navodno, koristio predsjednik Pakistana da bi u njima držao novac koji je dobio kao mito.

“Premijer je kriv jer je namjerno zaobišao odluku Vrhovnog suda”, pročitao je presudu sudac Nasir-ul-Mulk.

Gilani je prvi pakistanski premijer koji je tokom mandata proglašen krivim, a kazna je mogla biti i do šest mjeseci zatvora i gubitak položaja.

Slučaj je dio političke borbe vlasti i vojske, kažu analitičari.

Optužbe protiv Zardarija

Hiljade optužbi za korupciju odbačene su 2007. godine Zakonom o oprostu bivšeg lidera Perveza Musharafa, kojim je otvorio put za povratak civilne vlasti na čelo države.

Dvije godine kasnije Vrhovni je sud to proglasio nezakonitim i naredio otvaranje slučaja protiv predsjednika Zardarija.

Zardari i njegova žena, premijerka Benazir Bhutto, kasnije ubijena u atentatu, bili su optuženi da su koristili račune u švicarskim bankama kako bi „oprali“ 12 miliona američkih dolara koje su, navodno, dobili kao mito od kompanija koje su tražile ugovore o carinskim provjerama 1990-ih.

Švicarska je arhivirala slučajeve 2008. godine, kada je Zardari postao šef države, dok je švicarsko tužilaštvo objavilo kako će biti nemoguće pokrenuti ih ponovno, sve dok je on predsjednik Pakistana koji ima imunitet.

Izvor: Agencije