Gilbert: Planska okupacija dovela do genocida

Nakon volonterskog rada u bolnici „Al-Shifa“ u Pojasu Gaze, doktor i profesor urgentne medicine Mads Gilbert vratio se u Norvešku.

U javljanju uživo u program Al Jazeere izraelske napade nazvao je planskom okupacijom.

„Velika humanitarna katastrofa u Pojasu Gaze je posljedica agresije Izraela, pri čemu je veliki broj Palestinaca ubijen ili ranjen. Čak su 40 posto poginulih djeca, žene i stariji ljudi, ogroman broj Palestinaca je interno raseljen, ne znaju gdje će spavati, struje gotovo nikako da nema, nemaju vode. Sve je to planski urađeno od strane okupacijskih snaga Izraela“, poručio je Gilbert.

Specijal: Napadi na Gazu

Prenio je kako su sve bolnice pretrpane, nemaju opreme i lijekova, a zbog „višegodišnje opsade veoma je teško i spasiti one koje su preživjeli, jer nedostaje i prostora, i materijala za liječenje“.

„Broj poginulih i ubijenih, ranjenih i raseljenih je najveći do sada. Ovo je najbrutalnije, nemilosrdno i sustavno ubijanje civila. Oružje koje se koristi je strašno, bombe su teže od jedne tone, sustavno se granatiraju stambena područja, a među ubijenima veliki je broj ubijenih cijelih obitelji. Ubijaju cijele obitelji, jer se ne slažu s političkim mišljenjem člana neke obitelji. Meni ovo liči na genocid mnogo više nego bilo što prije“, konstatira Gilbert.

Pisao i Ban Ki-moonu

Nakon povratka iz Gaze pisao je američkom predsjedniku Baracku Obami, a danas i glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu, upozoravajući na stradanja civila u Gazi. Zahtijeva trenutačni prekid opsade, ali i uspostavu zračnog mosta prema Egiptu i Jordanu kako bi se mogli evakuirati ranjeni i izbjegli.

„Najhitnije treba zaustaviti granatiranje, jer želim da podsjetim kako je 429 palestinske djece ubijeno, a njih 2.877 je ozlijeđeno. Sva ubojstva i ozljede su mogle biti spriječene da nije bilo granatiranja“, ukazao je Gilbert, navodeći kako još nije dobio nikakav odgovor od glavnog tajnika UN-a.

Naveo je i kako bi „bilo koja druga vlada ili država za takav odnos prema civilima kakav ima Izrael već bila zaustavljena sankcijama, političkim pritiskom i drugim mjerama“.

Napade na Pojas Gaze bez reakcije međunarodne zajednice nazvao je „sramnim razdobljem ljudske povijesti, jer svijet ni ne pokušava zaustaviti nasilje“.

Vraća se u Gazu

„Ne pati vojska, niti Hamas, nego civili. Ovo je kolektivna kazna Palestincima. Ne podržavam Hamas, ne podržavam PLO, niti Fatah, nikoga. Član sam Norveškog pokreta solidarnosti, podržavam palestinski narod i njegovo pravo da se opire ugnjetavanju i okupaciji“, rekao je Gilbert.

Ustvrdio je i kako za 17 godina, koliko je radio u Gazi, te svjedočio stradanjima u posljednja četiri izraelska napada od 2006. godine, nikad nije vidio da se oružje Hamasa skladišti u bolnicama, niti je vidio naoružane borce ili militante u zdravstvenim ustanovama.

„To je jedna od propagandnih laži Izraela za opravdanje napada na civile i bolnice. Ukoliko Izrael ima čvrst dokaz, već bismo ga vidjeli, no nisu mogli dokazati da bolnice služe kao vojni objekti. Napadaju bolnice i ubijaju pacijente, koji su zaštićeni međunarodnim zakonima i pitam gdje su međunarodna zajednica, međunarodno pravo i Obama da zaštite civile u Palestini“, upitao je Mads Gilbert.

Najavio je kako se uskoro vraća u Gazu pomoći u zbrinjavanju ranjenih i ozlijeđenih.

Izvor: Al Jazeera