Glad se nadvila nad Jemenom

U Jemenu svakog dana umre najmanje 130-ero djece, objavila je organizacija 'Save the Children' (Reuters)

Odluka Saudijske Arabije da olakša blokadu Jemena neće popraviti situaciju, kažu humanitarni radnici i grupe za zaštitu ljudskih prava, ukazujući na razmjere gladi koja se nadvila nad siromašnom arapskom zemljom.

Vojna koalicija pod saudijskim vodstvom, koja se bori protiv šiitskih pobunjenika u Jemenu, saopćila je u srijedu da će ponovno otvoriti najveći međunarodni aerodrom u ratom zahvaćenoj zemlji i vitalnu luku na Crvenom moru kako bi se omogućio pristup za humanitarnu pomoć.

U objavi se navodi da će aerodrom u Sani i luka Hodeida biti ponovno otvoreni u četvrtak.

Prije dvije sedmice koalicija je uvela blokadu svih aerodroma, luka i kopnenih koridora u najsiromašnijoj zemlji arapskog svijeta.

Zahtjev UN-a

Taj potez uslijedio je kao odgovor na napad šiitskih pobunjenika koji je imao za cilj saudijsku prijestonicu Rijad. Projektil je oboren, ali je to bila raketa koja je najdalje putovala koju su ispalili pobunjenici Husi.

UN i međunarodne humanitarne grupe zahtijevali su od koalicije da omogući puni pristup lukama u Jemenu kako bi humanitarna pomoć mogla stići do ljudi kojima je očajnički potrebna, prenosi AP.

Ovaj je potez dobrodošao, ali “neće biti dovoljan da spriječi potencijalnu glad”, rekla je Caroline Anning, aktivistica organizacije “Save the Children”.

“Mi i dalje čekamo da vidimo šta znači ovo saopćenje”, kazala je ona za Al Jazeeru.

Spomenuta organizacija upozorila je da svakog dana u Jemenu od ekstremne gladi umre 130-ero ili više djece.

Saudijska Arabija nije precizirala kad će biti ublažena blokada komercijalnog saobraćaja.

Izvor: Al Jazeera i agencije