Glamoč tuži BiH zbog kontaminacije zemljišta

Kasetne bombe neselektivno su oružje koje nanosi nezamislivu patnju godinama nakon njihove upotrebe i zbog toga su međunarodno zabranjene (Al Jazeera)

Načelnik Opštine Glamoč Radovan Marković najavio je u petak da će ta opština tužiti državu BiH zbog štete nastale nemarnim uništavanjem viška naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava na vojnom poligonu “Odlučna Barbara” na Glamočkom polju.

Marković je upozorio na višestruko negativno dejstvo raznih eksploziva i njihovih hemijskih sastava na poremećaj strukture reljefa, nadzemnih i podzemnih voda, do fatalnih posljedica po biljni i životinjski svijet, prenio je Tanjug. 

“Prije nekoliko dana oglasio se federalni Institut za agropedalogiju koji je u svom izvještaju obznanio da je zemljište na poligonu kontaminirano, uz veliko prisustvo bakra, ali i kadmija i nikla”, istakao je Marković.

Mještani u panici

On je rekao da su mještani u panici i da strahuju da se prilikom uništavanja naoružanja oslobađa zračenje, ali da nadležni to vješto kriju od javnosti.

“Angažovali smo i jednu nezavisnu komisiju iz Zagreba i očekujemo da nam narednih dana stignu rezultati o zagađenosti zemljišta od posljedica uništavanja viška naoružanja“, rekao je Marković, koji smatra da je krajnje vrijeme ili da Oružane snage BiH odu iz Glamoča ili da više pažnje posvete svojim aktivnostima. 

Ukoliko se na dosadašnji način budu uništavali naoružanje i avio bombe, kaže Marković, nema ni govora o proizvodnji zdrave hrane, a neće biti ni povratka stanovništva na vjekovna ognjišta. 

“Sve dok je ‘Odlučna Barbara’ aktivna, postoji bojazan da će se opet desiti neki nesretan slučaj”, istakao je Marković. 

On je rekao i da stanovnike Glamoča niko ne obavještava u koje se vrijeme uništava naoružanje, tako da stanovništvo od prvih žestokih detonacija traži siguran zaklon.

“Na poligonu ‘Odlučna Barbara’ ove godine se desila nesreća u kojoj je smrtno stradao mladić Duško Domuzin, kada je nagazio na eksplozivnu napravu, dok je na Duška Ivetića pao dio granate dok je čuvao ovce u Glamočkom polju, udaljenom pet kilometara od poligona”, podsjetio je Marković. 

Prisustvo bakra

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH Dušanka Majkić zatražila je nedavno od Ministarstva odbrane BiH da odgovori na pitanje ko trenutno uništava naoružanje i minsko-eksplozivna sredstva u Glamoču i koliko će taj proces trajati.

Zemljište na poligonu “Odlučna Barbara” kod Glamoča je kontaminirano, a najviše je zabilježeno prisustvo bakra kojeg ima nekoliko puta više od dozvoljenih granica, potvrđeno je Srni u federalnom Institutu za agropedalogiju.

Izvor: Agencije