Glasnogovornica: Nikolić u ratu učestvovao kao građanin

Pak podsjetila kako je Nikolić izjavio da Srbija neće ulagati novac da bi napadala Hrvatsku (Zoran Žesti? / Tanjug)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je u posljednjem ratu na prostoru Jugoslavije učestvovao kao građanin i u to vrijeme je pripadao opoziciji, izjavila je savjetnica predsjednika Srbije za medije Stanislava Pak.

U odgovoru odlazećem hrvatskom ministru odbrane Anti Kotromanoviću poručila je da Nikolić tada ni na koji način nije mogao utjecati na to hoće li rata biti i koliko dugo će trajati.

Kotromanović je u srijedu rekao da su “[predsjednik vlade Srbije Aleksandar] Vučić, Nikolić i [šef srpske diplomatije Ivica] Dačić bili prvaci u vođenju četiri rata na prostoru bivše Jugoslavije”.

“Ako toliko žele da se bave prošlošću, hajde da se vratimo na Jasenovac, dečje logore, masovna prinudna pokrštavanja i egzodus Srba, zlodela nad decom i starima, nerasvetljene slučajeve nestalih”, navela je Pak za Večernje novosti.

‘Vrat na panju’

Pak je podsjetila da je Nikolić izjavio kako Srbija neće ulagati novac da bi napadala Hrvatsku:

“Priče o naoružavanju počele su u Hrvatskoj. Neshvatljivo je da se, kad su stanovnici u regionu suočeni sa egzistencijanlim problemima, potežu priče o naoružavanju, a neće biti rata.”

Politika državnog vrha Srbije usmjerena je na saradnju i stabilnost u regiji, rekla je Pak i dodala kako niko ne treba očekivati da Srbija na zveckanje oružjem stavi vrat svojih građana na panj i sačeka egzekuciju.

“Nije jasno šta je svrha provokativnih izjava pojedinih političara u Hrvatskoj? Zašto se konstantno bave prošlošću i korišćenjem zamene teza, pa od žrtve prave agresora?”, zapitala je Pak.

Izvor: Agencije