Glavaš opet uhapšen, doveden u Remetinec

Branimir Glavaš, nepravosnažno osuđen za ratni zločin nad civilima u Osijeku 1991. godine, ponovno je uhićen i prebačen u istražni zatvor u zagrebački Remetinec.
 
Glavaša su policajci doveli oko 14 sati u zatvor u kojem, po odluci Vrhovnog suda može ostati do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka, ali ne dulje od kazne na koju je nepravomoćno osuđen.

Prethodno je Glavaš, bez lisica na rukama i u pratnji četvorice policajaca, izišao iz svoga stana na Preradovićevom šetalištu u Osijeku, i policijskim vozilom krenuo prema zatvoru.

Novinarima je izjavio da pravnu bitku nastavljaju njegovi odvjetnici, a da će svoju poruku staviti na Facebooku, na kojemu je, u međuvremenu, objavio da počinje sa štrajkom glađu.

U poruci na toj društvenoj mreži ustvrdio je da mu jedino to preostaje kao način borbe i prosvjeda protiv “desetogodišnjih kontinuiranih kršenja građanskih i ljudskih prava zajamčenih Ustavom RH i međunarodnim konvencijama”.

Budući da su njegovi odvjetnici najavili ustavnu tužbu, na upit novinara što očekuje od Ustavnog suda kratko je kazao kako očekuje da poštuje Ustav i međunarodne konvencije o ljudskim pravima, “ili neka se raspusti”.

Na Facebooku je također objavio da ga hrvatsko pravosuđe uhićuje već šesti puta, te da se “upravo događa još jedan pravni presedan u njegovu desetgodišnjem političko-pravosudnom progonu”.

Zatražili dovođenje

Zagrebački Županijski sud zatražio je u četvrtak ujutro od osječke policije da Branimira Glavaša dovede u istražni zatvor u Remetincu.

“Sud je izdao dovedbeni nalog za Glavaša. Nalog ide policiji u Osijeku i oni bi ga tijekom dana trebali dovesti”, izjavio je prethodno glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Dovedbeni nalog izdan je nakon što je Vrhovni sud zaključio da bi Glavaš na slobodi mogao uništiti dokaze ili utjecati na svjedoke te mu je odredio istražni zatvor, koji “može trajati do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka, ali ne dulje od kazne na koju je optuženi Glavaš nepravomoćno osuđen”.

Odluka je donesena nakon žalbe tužiteljstva na odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda od 6. veljače, koje je zaključilo da se Glavaš nakon izlaska iz zatvora u Mostaru može braniti sa slobode.

Glavaševa obrana najavila je da će čim zaprimi riješenje Vrhovnog suda podnijeti tužbu Ustavnom sudu Hrvatske.

Na snazi nepravomoćna presuda

Tužiteljstvo je prethodno zatražilo istražni zatvor za Glavaša, ističući kako je, nakon što je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda u slučajevima “garaža” i “selotejp” od osam godina zatvora, na snazi presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina počinjenog u Osijeku nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora.

Podsjećajući da je i nakon poništenja pravomoćne presude i Glavaševa izlaska iz zatvora na snazi nepravomoćna presuda, Vrhovni sud u svom rješenju navodi da je zagrebački Županijski sud morao “i bez posebnog prijedloga državnog odvjetnika, provodeći kogentne zakonske norme, s obzirom na kaznu zatvora iz nepravomoćne osuđujuće presude, odlučiti o primjeni mjere istražnog zatvora protiv optuženika”.

“Ponovno valja istaći da je u konkretnoj procesnoj situaciji pobijana prvostupanjska odluka donesena u stadiju kaznenog postupka nakon donošenja nepravomoćne prvostupanjske presude s izrečenom kaznom zatvora za koju zakonodavac propisuje obvezno određivanje istražnog zatvora”, smatra Vrhovni sud.

U odnosu na stav prvostupanjskog suda da se maksimalni rokovi trajanja istražnog zatvora odnose i na obligatorni istražni zatvor Vrhovni sud je zauzeo stav da je “ovo pravno pitanje za konkretnu procesnu situaciju irelevantno”, jer je Glavaš u istražnom zatvoru proveo ukupno devet mjeseci i 29 dana, što je “daleko manje od rokova maksimalnog trajanja istražnog zatvora”.

Suprotno stavovima Glavaševe obrane, koje je u veljači potvrdilo i izvanraspravno vijeće, Vrhovni sud navodi da “upravo stoga što istražni zatvor ima svoju zakonom strogo propisanu svrhu, vrijeme koje je osuđenik proveo na izdržavanju kazne zatvora, u slučaju kada je pravomoćna presuda ukinuta te je obustavljeno izdržavanje kazne, nije moguće uračunavati u vrijeme maksimalnog trajanja istražnog
zatvora”.

Dodaju i da se “lišavanje slobode” u postupku dokazivanja krivnje ne može poistovjetiti s izdržavanjem kazne koja je obustavljena “zbog gubitka svojstva pravomoćnosti presude”.

“Slijedom svega navedenog, kako je u konkretnom kaznenom predmetu na snazi prvostupanjska presuda kojom je optuženi Branimir Glavaš osuđen na kaznu zatvora u trajanju od deset godina, dok je u ovom postupku u Republici Hrvatskoj proveo u istražnom zatvoru kao fakultativnom tek 10 mjeseci, trebalo je žalbu državnog odvjetnika prihvatiti”, zaključuje Vrhovni sud.

Slijedi tužba Ustavnom sudu

Odvjetnik Branimira Glavaša, Dražen Matijević, izjavio je novinarima, okupljenima ispred Glavaševog stana, kako će tužbu Ustavnom sudu podnijeti čim zaprimi rješenje Vrhovnoga suda.

Ocijenio je kako je ovo novi presedan u postupku protiv Glavaša, u kojem se već dogodilo nekoliko presedana, poput onoga da se čovjeka koji tvrdi da je počinio više ubojstava, prevodi u status krunskog svjedoka, što je, ističe odvjetnik Matijević, suprotno zakonu.

Kao presedane Matijević navodi i nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda koja, kako kaže, “ne priznaje Republiku Hrvatsku”, pravomoćno potvrđivanje takve presude, te najnoviji presedan “da se ide u zatvor temeljem nepravomoćne protustavne presude”.

Na tvrdnju novinara da je odluka Vrhovnoga suda o određivanju istražnog zatvora Branimiru Glavašu donesena u tajnosti, a u javnost jučer naknadno “procurila” zbog bojazni da bi Glavaš ponovno mogao pobjeći – odvjetnik Matijević je rekao da “s Vrhovnog suda ništa ne može slučajno procuriti” i da je “sve ovo tempirano”.

Po nepravomoćnoj odluci, Glavaš je zbog zločina nad srpskim civilima u ratnom Osijeku osuđen na 10 godina zatvora, a Vrhovni je sud tu kaznu smanjio na osam godina.

Izvor: Al Jazeera i agencije