Glavna bolnica u Gazi pred kolapsom zbog velikog broja stradalih

Glavna bolnica u gradu Gazi u utorak je bila puna pacijenata i ožalošćenih porodica, u vrijeme kad se palestinska enklava oporavlja od nasilja u ponedjeljak, kada su izraelske snage ubile najmanje 60 demonstranata i ranile više od 2.700.

Patnje mnogih porodica u Gazi pogoršane su komemoracijom 70. godišnjice Nakbe (“katastrofe”), dana kad je država Izrael uspostavljena 15. maja 1948.

Komemoracija ističe nasilnu kampanju koja je dovela do progona stotina hiljada Palestinaca iz njihovih domova.

U proteklih sedam sedmica Palestinci iz Pojasa Gaze protestuju u okviru višesedmičnog pokreta kojim traže pravo na povratak palestinskih izbjeglica na područja s kojih su prognani 1948. godine.

Od početka protesta 30. marta izraelske snage ubile su najmanje 109 Palestinaca u toj priobalnoj enklavi i ranile više od 12.000 osoba.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozvao je stanovnike iz okupirane Zapadne obale da održe generalni štrajk u utorak u čast onih koji su ubijeni u Pojasu Gaze.

Demonstracije u ponedjeljak dogodile su se u isto vrijeme kad je otvorena američka ambasada u Jerusalemu.

Gužve u hodnicima

U utorak su novinari i članovi porodica čekali kako bi odali počast mrtvima u bolnici Al-Shifa u Gazi, gdje su hirurzi imali mnogo posla kako bi u operacijskim salama pomogli ranjenima, dok su drugi bili u redovima u hodnicima.

Ayman al-Sahabani, šef odjela hitne pomoći u Al-Shifi, za Al Jazeeru kaže da je najmanje 18 osoba preminulo dok je u ponedjeljak navečer čekalo ljekarsku pomoć.

“U jednom trenu stiglo je 500 slučajeva. To je daleko više od količine pacijenata koliko bolnica može izdržati”, istakao je Al-Sahabani.

Kako kaže šef odjela, ljekarsko osoblje pomagalo je ranjenima koliko je moglo i znalo uprkos manjku medicinskog materijala.

Opisujući vrste povreda i rana, Al-Sahabani je izjavio da je većina pacijenata bila pogođena u donji dio trupa i noge, dok su neki pogođeni u područje prsa.

Najhitniji slučajevi došli su zbog rana od bojevih metaka i eksploziva, navodi Al-Sahabani.

‘Državna obaveza’

Tamer Farouk abu Ghaben, otac dvoje djece, pretrpio je povredu ruke kad je eksploziv detonirao blizu njega u ponedjeljak na graničnom području.

Potrebna mu je hitna operacija, koja je odgođena zbog manjka bolničkog kapaciteta.

Rodom iz Yafe, on tvrdi da je bila njegova “etnička i državna obaveza” da protestuje protiv izraelske okupacije i prisilnog raseljavanja palestinskog naroda.

Slično govori 26-godišnji Youssef al-Maqal, koji je zadobio povrede glave, istakavši da ga ništa nije moglo spriječiti u pravu na otpor izraelskoj okupaciji.

Al-Maqal je pogođen u potiljak bojevom municijom, ali je uspio preživjeti uprkos ozbiljnosti rana. Doktori su Al Jazeeri rekli da bi Al-Maqal mogao podleći povredama ako ne bude ponovo operisan.

Nije jasno hoće li se protesti nastaviti tokom utorka, ali doktori u bolnici strahuju da bi daljnji dotok pacijenata doveo do potpunog kolapsa službi u glavnoj bolnici.

Smrt osmomjesečne djevojčice

Drugdje u Gazi porodice se spremaju na ukop voljenih.

U Velikoj džamiji u Gazi Anwar al-Ghandour (25) i Maria al-Thaben (18) u žalosti su zbog smrti njihove osmomjesečne kćeri.

Deseci osoba bili su na sahrani Laile al-Ghandour, koja je umrla zbog prekomjernog izlaganja suzavcu u ponedjeljak.

Al-Ghandour je bila s majkom i učestvovale su u mirnom protestu u Gazi. Obje su bile u šatorima, daleko od prvih linija protesta, rekli su Al Jazeeri članovi porodice.

No, kad su izraelske bespilotne letjelice izbacile kanistere sa suzavcem, svi u području bili su pogođeni, navodi Al-Thaben, koja je izgubila još jedno dijete 2016. godine.

Izvor: Al Jazeera