Glavni tužitelj: Nema terećenja Brkića

Dražen Jelenić
Iako je Jelenić isprva kazao da ne razmišlja o ostavci, ministar pravde Bošnjaković izjavio je da je očekuje (Al Jazeera)

Glavni državni odvjetnik u Hrvatskoj, Dražen Jelenić, komentirao je u četvrtak slučaj elitne prostitucije u kojem je, navodno, prema pisanju hrvatskog tjednika Nacional potpredsjednik Sabora i zamjenik predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Milijan Brkić kao tadašnji zamjenik ravnatelja policije odavao detalje istrage, odnosno dojavljivao osumnjičenima da ih se prisluškuje.

Jelenić je, nakon sjednice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na kojoj se raspravljalo o curenju informacija iz sustava, kazao da svjedoci na temelju čijih je neformalnih izjava pokrenut postupak, te izjave nisu ponovili.

“Ti svjedoci su ispitani, radi se o osobama koje su prije toga svoja neformalna saznanja iznijela policiji i u tom istražnom postupku ta svoja saznanja nisu ponovili. To znači da nema terećenja, odnosno da saznanja koja su dana neformalno, koja ne mogu biti dokaz u kaznenom postupku, kada su se pretočila u ono što bi eventualno moglo biti dokaz u kaznenom postupku nisu bila ista u bitnom elementu”, rekao je Jelenić.

Bez potvrde o spominjanju Brkićeva imena

Jelenić nije odgovorio je li se u policijskim neformalnim dokumentima spominjalo ime Milijana Brkića. Kazao je 2011. nije bilo nikakvog zataškavanja, ali i da istraga ide dalje, kako prenosi Jutarnji list.

Sastanku Odbora su prisustvali čelni ljudi Sigurnosno obavještajne službe (SOA), glavni državni odvjetnik i ravnatelj policije. 

Tjednik Nacional objavio je ranije ovoga tjedna policijske dokumente koji, kako navode, pokazuju da je Brkić napravio teško kazneno djelo jer je 2011. godine otkrio pripadnicima kriminalne skupine koja se bavila elitnom prostitucijom da su pod policijskom istragom te je tako bitno otežao i potkopao.

Brkić je tada bio zamjenik ravnatelja policije, a ministar unutarnjih poslova bio je Tomislav Karamarko, koji će kasnije postati predsjednik HDZ-a.

Nacional je naveo da istraga protiv Brkića nije pokrenuta, iako je policijski vrh tada imao informaciju da je Brkić organizatorima lanca prostitucije razotkrio da su protiv njih pokrenuti tajni izvidi.

Tjednik je objavio taj članak u jeku afere SMS, u kojoj je uhićen Brkićev kum Blaž Curić, zbog sumnje da je bivšega MUP-ova informatičara Franju Vargu, koji je radio lažne SMS korespondenciju za bivšeg čelnika NK Dinamo Zdravka Mamića, upozorio da je pod mjerama Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK).

Curiću, uhićenom vozaču potpredsjednika hrvatske Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, sudac istrage osječkog Županijskog suda prošlog je četvrtka, nakon uhićenja, na prijedlog USKOK-a, odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.

Varga je, pak, osumnjičen da je lažirao poruke na mobilnom telefonu o komunikaciji bivšeg državnog tužitelja Dinka Cvitana i suca u procesu protiv Zdravka Mamića.

Osumnjičenog Vargu, kojemu je, također, određen istražni zatvor od mjesec dana, tereti se da je od veljače do 20. rujna ove godine na području Belišća i Zagreba za više osoba u kaznenim i drugim postupcima koji se vode protiv njih izrađivao lažnu SMS korespondenciju i drugu dokumentaciju kako bi te osobe ishodile povoljne sudske odluke.

Lažni SMS-ovi za Zdravka Mamića

Tako ga se sumnjiči da je, u postupku koji se protiv Zdravka Mamića, njegova brata Zorana Mamića, bivšega Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara vodio pred osječkim Županijskim sudom izradio lažnu prepisku između bivšega Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednoga suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća, a po kojoj je Cvitan, prije objave prvostupanjske presude, vršio pritisak na suca da bez ikakvih dokaza, osudi jednoga okrivljenika u tome postupku.

Saborska oporba u srijedu je dogovorila pokretanje inicijative za osnivanje istražnog povjerenstva o zlouporabi svih sustava, pri čemu oporbenjaci smatraju da je premijer Andrej Plenković najodgovornija osoba za sve afere.

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, u utorak izjavio je kako je razgovarao sa zamjenikom predsjednika HDZ-a Milijanom Brkićem i da je on demantirao sve navode koji su se pojavili u medijima te da je stav HDZ-a kako sve treba rasvijetliti.

“Ono što mi se čini da on demantira sve navode koji su danas objavljeni u tisku, da su to teme koje su već ranije bile reciklirane. Stav HDZ-a je vrlo jasan, želimo da se rasvijetli, prije svega, ‘afera SMS’, koja očito ima puno svojih slojeva, a što se tiče ovoga – trebamo vidjeti”, rekao je Plenković.

Na novinarski upit vjeruje li Brkiću koji sve demantira, Plenković je odgovorio da vrlo otvoreno razgovaraju o cijeloj situaciji te kako ona nije ugodna ni za zamjenika predsjednika HDZ-a.

“Nastojat ćemo da se sve do kraja ispita i što je tu točno”, istaknuo je Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije