Gledaoci u svijetu glasali za Al Jazeeru Balkans

Al Jazeera Balkans je u Rimu, na Eutelsatovoj dodjeli televizijskih priznanja, osvojila People's Choice nagradu. Nagrada publike dodjeljuje se od 2005. godine, a uključuje dokumentarne, sportske, muzičke i news kanale.

Gledaoci širom svijeta glasali su za svoj omiljeni kanal. Najbolji program, prema glasovima publike, ima Al Jazeera Balkans.

Na svečanosti u Rimu nagradu je preuzeo generalni direktor Al Jazeere Balkans, Tarik Đođić. Uručio ju je generalni direktor Eutelsata Michel de Rosen.

„O ovome smo sanjali. Tačno 20 godina nakon rata, nakon te katastrofe pokazujemo da smo u Evropi, da smo dio svijeta. Pokazali smo da dobar tim, da radimo odličan posao. Ljudi su to prepoznali i nama je ovo najvažnija nagrada“, rekao je generalni direktor Al Jazeere Balkans, Tarik Đođić.

Eutelsat je vodeći svjetski komercijalni satelitski operater. Eutelsat TV nagrade dodjeljuju se od 1998, promovišući najbolje programske sadržaje koji se emituju podsredstvom satelitske mreže tog operatera.

„Bez satelita ne bi bilo ni nas. Tim putem šaljemo signal u regionu i mnogim zemljama svijeta. Mi smo kablovska televizija, jako mali dio se emituje terestrijalno. I kablovki operateri preuzimaju naš signal satelitom“, kazao je Tarik Đođić.

Finalista u kategoriji 

Al Jazeera Balkans se našla među pet finalista u kategoriji ‘Za najbolji programski sadržaj’, sa dokumentarnim filmom Putnici iz serijala Al Jazeera Objektiv, koji je u decembru 2014. snimio reporter Marin Veršić.

Marin je danima pješačio sa izbjeglicama, prešavši dvije granice grčku i makedonsku, i preživljavajući sve nedaće na koje su nailazili na tom dugom, teškom i nesigurnom putu.

„Ova priča, o ljudima koji su se odlučili da krenu na ovo neizvesno putovanje, prva je ukazala na humanitarnu krizu koja sada pogađa region i Evropu, i postala je globalni problem“ rekao je Marin Veršić, autor dokumentarca “Putnici.

Za nagrade je ove godine konkurisalo više od 100 kanala iz 27 zemalja.

Izvor: Al Jazeera