Globalni trgovinski propisi u fokusu predstojećeg samita G20

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka 20 ekonomski najjačih zemalja razgovarat će u Buenos Airesu (EPA)

Na predstojećem samitu G20 u Buenos Airesu svjetski finansijski čelnici obećat će borbu protiv nepoštenih trgovinskih praksi i naglasiti ulogu globalnih trgovinskih propisa, u trenutku kad Sjedinjene Američke Države povećavaju opasnost od globalnog trgovinskog rata uvodeći tarife na uvoz čelika i aluminija.

To navodi Reuters na osnovu uvida u nacrt saopćenja koji je pripremljen uoči samita zakazanog za 19. i 20. mart.

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka 20 ekonomski najjačih zemalja razgovarat će na dvodnevnom skupu o opasnostima po globalnu ekonomsku situaciju, uključujući “povlačenje u introvertnu politiku”, prenosi Tanjug.

U nacrtu saopćenja navodi se da ministri i guverneri centralnih banaka “ponavljaju zaključke svojih čelnika o trgovini na samitu u Hamburgu i rade na jačanju njihovih doprinosa svojim ekonomijama”.

Trumpova odluka o tarifama

Prošle sedmice američki predsjednik Donald Trump saopćio je da će uvesti tarife od 25 posto na uvoz čelika i deset posto na uvoz aluminija kako bi zaštitio domaću proizvodnju metala, za koju kaže da je ključna za nacionalnu sigurnost.

Kanada i Meksiko izuzeti su iz najavljenih tarifa, dok Evropska unija nastoji također biti izuzeta, ali dosad u tome nije uspjela, navodi britanska agencija.

Trumpov potez očito se kosi s deklaracijom koju su čelnici G20, uključujući samog američkog predsjednika, potpisali u Hamburgu prošlog jula, a u kojoj piše da će se zemlje članice G20 boriti protiv protekcionizma, uključujući sve nepoštene trgovinske prakse, mada piše i to da one priznaju ulogu “legitimnih trgovinskih odbrambenih instrumenata”.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je prošle godine bila domaćin samita G20, rekla je tada da je usaglašavanje zajedničkog stava o trgovini bilo “izuzetno teško” zbog SAD-a.

Izvor: Agencije