Glomazno sivo tržište u Tunisu

Mladi tuniski ulični trgovac bio je iskra koja je zapalila Arapsko proljeće. Nakon revolucije neformalna trgovina u Tunisu se proširila. Četvrtina stanovništva je nezaposlena, tako da je nezakonita trgovina slamka spasa za mnoge porodice.

Moez Aloui se već godinama nezakonito bavi trgovinom na ulicama Tunisa. Riječ je o porodičnom poslu. Za nekoliko dolara dnevno zapošljava i nećaka. Svako jutro supruzi ostavlja nešto novca. Ne zna hoće li ga policija uhapsiti i oteti mu robu.

“Moramo raditi, jer prehranjujemo porodice. Od vlasti tražimo pomoć da se legaliziramo, ali ako nam ne pomognu, morat ćemo nastaviti raditi u ovom haosu”, ističe on.

Prije više od tri i po godine mladi ulični prodavač Mohamed Bouazizi našao se na udaru zakona. Zapalio se, a to je bio povod za dizanje revolucije, podsjeća novinarka Al Jazeere Nazanine Moshiri, koja se javila iz Tunisa.

“Ovo je jedna od posljedica revolucije u Tunisu. Širom države možete vidjeti nelegalne ulične prodavače. Prema nekim procjenama, sivo tržište čini blizu polovine ovdašnje ekonomije”, dodala je.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera