Glumcima novac od prodaje Weinsteinovog studija

Robert De Niro kaže da mu Weinsteinov studio duguje 940.706 dolara za film 'U dobru i u zlu' (EPA)

Kompanija Lantern Capital Partners, koja kupuje filmski studio holivudskog producenta Harveyja Weinsteina nakon što je bankrotirao, saopćila je da pristaje isplatiti neosigurane kreditore, kao što su glumci koji potražuju zaostale honorare, a među njima su holivudske zvijezde poput Roberta de Nira i Meryl Streep.

Taj sporazum je postignut u okviru kupovine studija “Weinstein Co.”, vrijednog gotovo 290 miliona dolara, prenosi AP.

Sporazum sada mora odobriti sudija, a ročište je zakazano za srijedu u Delawareu.

Najavljene nove optužnice

De Niro i Bradley Cooper kažu da Weinsteinov studio svakom pojedinačno duguje 940.706 dolara za film U dobru i u zlu, dok Meryl Steeip navodi da joj je isti studio ostao dužan 168.611 dolara za filmsko ostvarenje August u okrugu Osage.

Weinsteinov studio je bankrotirao u martu, nakon pretrpljene štete zbog optužbi protiv poznatog producenta za seksualno uznemiravanje.

Tužitelj okruga Manhattan u ponedjeljak je najavio nove optužnice protiv Weinsteina, koji je u maju već optužen za silovanje i kriminalnu seksualnu aktivnost.

Nove optužbe uključuju seksualni napad i još jednu žrtvu, osim dvije žene, koje su dio prve optužnice.

Weinstein je bio jedan od najmoćnijih ljudi u Hollywoodu, a sebe ne smatra krivim.

Formiran pokret #MeToo

“Ova optužnica rezultat je nevjerovatne hrabrosti žrtava, koje su odlučile progovoriti”, kazao je tužitelj Cyrus Vance Jr. i dodao kako se “istraga nastavlja”.

Više od 70 žena optužilo je suosnivača studija Miramax za seksualno napastovanje, uključujući silovanje.

To je pokrenulo pokret #MeToo, u kojem su stotine žena javno prozvale moćne muškarce u poslovnom, političkom i zabavnom svijetu.

Izvor: Agencije