Glumcu zabranjen ulazak u avion zbog turbana

Sve je eskaliralo kada mu je zatraženo da skine turban, a Ahluwalia je odbio to uraditi u javnosti (AP)

Waris Ahluwalia, indijsko-američki glumac, dizajner i sljedbenik sikizma, izjavio je kako mu je zabranjen ulazak u avion kompanije Aeromexico u Mexico Cityju, odakle je putovao za New York, jer je odbio skinuti turban.

Ovaj 41-godišnjak objavio je na društvenim mrežama svoju fotografiju kako drži avionsku kartu ispred službe za klijente Aeromexica.

U New York je putovao na sedmicu mode.

Ahluwalia je u utorak kazao kako je nakon incidenta odlučan da se bori protiv ovakvih dešavanja te pozvao na širenje svijesti među aviokompanijama i njihovim službenicima o zajednici Sikha kako se ovakve stvari ne bi ponovile.

Morao leći na pod

“Nisam ljut na Aeromexico, jer sam i sam ljudsko biće i pravim greške stalno, ali je bitna reakcija na greške. Njihov spori odgovor je razočaravajući”, kazao je on za agenciju ANI.

Prepričavši šta se sve desilo, glumac navodi kako je bio primoran dva puta proći sigurnosne provjere i, iako je sve prošao bez problema, bio mu je zabranjen ulazak u avion koji je putovao za New York.

Iako je prošao kontrole i bio spreman ući u letjelicu, osoblje ga je odvojilo od putnika. Morao je čekati da svi putnici uđu u avion, a potom je ponovo provjeravan za eksplozive.

Čak je morao leći na pod.

Eskalacija se desila kada mu je zatraženo da skine turban, a Ahluwalia je odbio to uraditi u javnosti.

“Tada su zvaničnici otišli ustranu i tiho razgovarali među sobom. Jedan se vratio i kazao kako neću letjeti Aeromexicom i da moram tražiti drugi let”, govori.

Kasnije su ga pokušali ukrcati na drugi let Aeromexica, ali je Ahluwalia odlučio zauzeti stav.

“Shvatio sam da ne mogu ući u taj drugi let, jer, ako popustim, ovo sve se može desiti nekome drugome ko se ne uklapa u njihov kriterij izgleda. Iako sam želio ići kući, znao sam da je problem veći od mene samog i da je odgovornost na meni.”

Meksička aviokompanija je kasnije objavila saopćenje u kojem se navodi da je obavezna pratiti “federalne uslove osiguranja određene Američkom administracijom za sigurnost u transportu za pregled putnika”.

Meta zbog izgleda

Ovo Ahluwalia odbija, uz stav da, ukoliko su željeli da skine turban, trebali su mu ponuditi privatnu sobu.

“Da su detektorom metala prošli iznad mog turbana i da je on reagirao zvukom, onda su mogli od mene tražiti da skinem turban. Ništa se od toga nije desilo, već su samo to zatražili iz svoje volje. Protiv sam stavova da se neko profilira i da je meta zbog svog izgleda. To se desilo zbog njihovog manjka obrazovanja”, ističe.

Kao glumac, Ahluwalia se pojavio u filmu The Grand Budapest Hotel, koji je nominiran za Oscara, te u američkoj TV seriji The Carrie Diaries.

Bio je model proizvođača odjeće Gap.

Izvor: Agencije