Godina obećanja Kolinde Grabar-Kitarović

U ponedjeljak se navršava godina od izbora Kolinde Grabar-Kitarović za hrvatsku predsjednicu. Kao kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice i partnera, pobijedila je Ivu Josipovića u drugom krugu. No, od izbora do danas neka od glavnih obećanja s kojima je odnijela pobjedu i prikupila više od milion i 100.000 glasova još nije ostvarila.

Prije godinu dana slavilo se u štabu HDZ-a. Hrvatska je dobila prvu ženu predsjednicu. U neizvjesnoj utrci, Grabar-Kitarović je bivšeg predsjednika Josipovića, kojeg je podržavala tada vladajući Socijaldemokratska partija, pobijedila za blizu 32.000 glasova.

“Posao nas čeka; ne sutra, već večeras”, kazala je tada.

Jedno od glavnih obećanja bila je selidba ureda u  skromniju rezidenciju.

Bez odgovora

“Ne odustajem od preseljenja u Visoku, i to ću uporno tražiti.”

Zatraženo je i dobila od Vlade Zorana Milanovića, ali ured sa Pantovčaka nije preselila. U kampanji je najavljivala i smanjenje budžeta ureda te broja zaposlenika. Josipovićev ured imao je 142 zaposlena, Grabar Kitarović dva manje. Budžet ureda iznosio je 5,3 miliona eura, smanjen je za pet posto, odnosno 260.000 eura.

Na upite Al Jazeere o najavljenim i za sada neispunjenim predizbornim obećanjima iz ureda predsjednice nisu odgovorili. Opozicioni SDP sve ocjenjuje kao obmanu birača, dok šef HDZ-a Tomislav Karamarko rad predsjednice smatra pozitivnim.

“Bitna je karakteristika za mandat što je odlično odradila segment vanjsko-političkih poslova, jel ova Vlada je upropastila naše odnose sa svima. Milanović nas je sa svima posvađao, a ona je održavala mrežu dobrih odnosa”, izjavio je Karamarko.

Nenad Stazić iz SDP-a govori o “kontinuiranoj politici obmane i laži”.

“[Prvi hrvatski] Predsjednik [Franjo] Tuđman je obećao blagostanje, i ono je bilo za 200 obitelji. [Bivši hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo] Sanader je pnudio jamstvene kartice da bi dobio vlast i opljačkao narod, a predsjednica je treća u tom nizu dala niz obećanja i nijedno nije ispunila”, dodaje.

A na rad Ureda predsjednice u protekloj godini politički analitičar Žarko Puhovski ima nekoliko zamjerki. Među glavnima je početni odnos prema regiji.

Poziranje s oružjem

“Prvo je bilo da će, kao predsjednica, okrenut Hrvatsku od regiona, što je u desničarskom žargonu svojevrsna psovka. I onda je prvom posjetu Berlinu dobila zadaću kancelarke [Njemačke Angele] Merkel da se bavi regijom, i onda je završila da bude zadovoljna što je zovu ‘kraljicom Balkana'”, ističe.

Za Puhovskog, Grabar-Kitarović pokazuje neprimjerenu fasciniranost vojskom. Uz vojnu paradu u Zagrebu, posjete kasarnama, tu su, kaže, i brojna poziranja s oružjem. Posljednje za vrijeme posjeta SAD-u, što nije u skladu s funkcijom koju obavlja.

“Kad je došla tamo i slika se s puškom u pozi da gađa, dok šef američke države vodi kampanju o smanjenju naoružanja, bio bi skandal u SAD-u da je netko znao da je tamo, ali nije. To je nešto što mora promijeniti i ona mora postati civilna predsjednica Republike”, smatra Puhovski.

Pred Kolindom Grabar-Kitarović su još četiri godine predsjedničkog mandata.

Izvor: Al Jazeera