Godina od izbijanja virusa Zika

U Brazilu roditelji beba rođenih s oboljenjem koje izaziva virus Zika tvrde kako puko obećanje saveznih vlada o novčanoj pomoći nije dovoljno. Prošlo je godinu dana od izbijanja epidemije u toj južnoameričkoj državi.

Angelica Pereira putuje nekoliko sati do zdravstvenog centra, gdje ljekari liječe njenu kćerku. Jednogodišnja Luiza boluje od urođenog sindroma Zike. Teško pokreće ruke i noge i redovno mora na terapije kako bi ih učinila fleksibilnijim.

“Dolazimo puni ljubavi, jer vidimo kako joj je potrebna ova terapija. Imamo dodatnu energiju, a sve druge obaveze pomalo zapostavljamo da bi ona mogla dobiti terapiju”, ističe majka.

Nestašica lijekova

Krajem prošle godine u sjevernom Brazilu došlo je do naglog porasta slučajeva beba rođenih s malim glavama. Naučnici su kasnije povezali virus Zika s urođenim defektom zvanim mikrocefalija. Mali Willian pati od epileptičnih napada. Redovno mu daju lijekove, ako mu ih roditelji mogu kupiti.

“Ako prestane uzimati ove lijekove, napadi su učestaliji. Jedva uspijevamo platiti ovaj lijek, a ponekad dođe do nestašice, pa moramo obići nekoliko apoteka da ga nađemo”, govori njegova majka Susana Lima.

Porodice koje zarađuju manje od 70 dolara mjesečno čine gotovo polovinu registriranih slučajeva od ukupno 2.000 u Brazilu. Prije nego što je smijenjena, predsjednica Dilma Rousseff je najavila kako će tim porodicama biti odobreno dodatnih 275 dolara mjesečno. Roditelji poput Angelice moraju posuđivati novac od prijatelja i rodbine kako bi platili troškove liječenja.

U priobalnom gradu Recife, kao i drugim dijelovima Brazila, dvogodišnja recesija uzima danak. Načelnik odjela za zdravstvo Jailson Correira traži uspostavu posebne klinike za liječenje virusa Zika, no ne mogu pronaći sredstva za to.

“Država i gradovi moraju pomagati jedni drugima. Grad nema dovoljno sredstava. Zato je važno da država i savezna vlada preuzmu aktivniju ulogu”, ističe Correira.

Vlasti ih ignoriraju

Neki roditelji kažu kako ih vlasti ignoriraju.

“Želimo da nam Vlada pomogne. Neka se Vlada stavi u naš položaj, da vidi kako se borimo da olakšamo ovoj djeci”, kazala je Ana Carla Bernardo.

Vladini zvaničnici predlažu ograničavanje javne potrošnje u narednih 20 godina, što može značiti manje gotovine za javno zdravstvo i više teškoća za porodice beba rođenih s defektima.

Izvor: Al Jazeera