Godinu dana od sporazuma Beograda i Prištine

Godinu dana je prošlo od postizanja Briselskog sporazuma, kojem je cilj bila normalizacija odnosa između Prištine i Beograda. Većina od 15 tačaka sporazuma odnosi se na normalizaciju stanja na sjeveru Kosova.

Kako se implementacija sporazuma odražava na svakodnevni život građana Kosova istražio je novinar Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Svaki put kada Ymer Hasanaj, stanovnik Mitrovice, prelazi iz juga na sjever Kosova skida tablice svog automobila. On nije jedini, to čine svi drugi vozači koji imaju kosovske tablice.

„Moramo da skidamo tablice zbog lične bezbjednosti. Ako ih ne skidamo, onda treba nositi oružje da se braniš, jer na sjeveru na nas bacaju kamenje“, govori Hasanaj.

Regionalni zamjenik direktora kosovske policije za sjever Besim Hoti kaže da je sigurnosna situacija na tom području, u poređenju sa prošlom godinom, mnogo bolja, te da zadnjih nekoliko mjeseci nisu zabilježeni međuetnički incidenti.

Poboljšanje sigurnosti

U kosovsku policiju nedavno je integrirano gotovo 260 bivših pripadnika MUP-a Srbije, kako je i bilo predviđeno Briselskim sporazumom.

„Na poboljšanje nivoa sigurnosti su, svakako, puno uticala dešavanja političkog i socijalnog karaktera. Naprimjer, održavanje lokalnih izbora i osnivanje legitimnih lokalnih institucija je u velikoj mjeri uticalo na naš posao. Posljednjih 14 godina kosovska policija nije imala partnera u lokalnoj samoupravi, jer su tadašnje strukture bile nelegitimne“, ističe Hoti.

Pedeset kilometara sjeverno od Mitrovice nalazi se prijelaz Jarinje. I pored brojnih problema, sporazum o integriranim prijelazima provodi se u djelo.

„Zadnjih nekoliko godina pripadnici kosovske policije i carine, koji rade ovde, na severnim prelazima između Kosova i Srbije, helikopterom su dolazili na svoja radna mesta zbog barikada koje su postavljali lokalni Srbi. Sada se slobodno kreću kopnenim putem. Sredstva koje se prikupljaju od carine na severnim graničnim prelazima idu u poseban fond za razvoj severa Kosova“, javlja Al Jazeerin Ahmetaj.

Pogled na grafite

Iako ima napretka, do osnivanja Zajednice srpskih općina još se nije došlo. Građani Sjeverne Mitrovice kažu da se, bez obzira na sporazum i nakon godinu dana otkako se provodi, ništa nije promijenilo nabolje.

Iako zvaničnici Kosova i Srbije tvrde da ima napretka u provođenju sporazuma, predstoje brojni izazovi. Već 15 godina gotovo niko na sjeveru Kosova ne plaća struju, vodu i ostale komunalije. Pogled na grafite nacrtane na zidovima i barikadama u Sjevernoj Mitrovici ne ulijeva optimizam u skoru integraciju Srba u kosovsko društvo.

Izvor: Al Jazeera