Godišnja večera dopisnika iz Bijele kuće bez Trumpa

Američki predsjednik Donald Trump najavio je da neće prisustvovati tradicionalnoj godišnjoj večeri udruženja dopisnika Bijele kuće koja uz novinare i izvještače okuplja i brojne druge poznate osobe.

“Neću sudjelovati na večeri dopisnika Bijele kuće ove godine. Želim svima dobro i da imaju divnu večer”, napisao je Trump na Twitteru.

Tokom predizborne kampanje, a i kasnije, Trump je imao napet odnos s medijima, nazivajući novinare “neprijateljima naroda” i često ih kritizirajući na druge načine.

Uprkos Trumpovom nedolasku, grupa novinara najavila je da će se večera održati  29. aprila. Na večeri u Washingtonu uobičajeno se očekuju i brojne filmske zvijezde, političari, poslovni lideri i drugi.

Trump kritizira rad medija

“Ta večera bila je i ostaje proslava Prvog amandmana i ima važnu ulogu za nezavisnost medija”, poručio je dopisnik Reutersa iz Bijele kuće Jeff Mason, koji je na čelu udruženja ove godine.

Nešto ranije Trump je ponovo napao medije, tvrdeći da im ne može biti dozvoljeno da koriste anonimne izvore.

Trump je rekao da niko ne voli ustavni amandman o slobodi govora više od njega, ali da se neki novinari kriju iza tog amandmana kako bi njega lažno optuživali.

“Pojedini američki mediji dio su džinovskih korporacija koje imaju sopstvene agende”, naglasio je u Trump tokom kratkog govora na konferenciji za Konzervativnu političku akciju.

Izvor: Al Jazeera i agencije