Godišnjica masakra 140 kenijskih studenata

U Keniji se obilježava godišnjica jednog od najbrutalnijih napada Al-Shabaaba. Prije godinu dana borci te skupine su napali kampus Sveučilišta u Garissi i ubili više od 140 studenata. 

Mercy Wanjiku ležala je ispod kreveta punih 15 sati i preživjela oružani napad, u kojemu su ubijeni deseci njezinih kolega. Tijekom napada Al Jazeerina ekipa bila je izvan kampusa i s Mercy razgovarala telefonom.

“Ubili su nekoga u prostoriji do moje sobe. Upravo sam čula. Sada su ih ubili”, javila je tada Mercy.

Ovaj put je ispričala potresnu priču o tome kako je njezina prijateljica Carla ubijena.

“Bila je u sedmom mjesecu trudnoće. Vjerojatno je bila u trudovima i počela plakati. Čuli su je i došli u njenu sobu. Nakon toga plač je odjednom prestao”, priča Mercy.

“Napadači su došli iz ovog pravca, a studenti su spavali u ženskom studentskom domu. Većina ih je ubijena u spavaonici. Mercy se krila cijelo vrijeme. Samo su četiri policajca tada osiguravala kampus sveučilišta. Mnogi se pitaju je li napad mogao biti spriječen”, javio je Al Jazeerin Malcolm Webb.

Konačno pojačana sigurnost kampusa

Bivši rektor Hassan Sheikh Ali kaže da je sveučilište bilo pogodna i ranjiva meta. Pokazao je i dopise upućene Vladi nekoliko mjeseci prije napada, u kojima je tražio jače mjere sigurnosti. Zahtjevi su ignorirani. Ali, kaže kako napad predstavlja katastrofu za ionako siromašnu i marginaliziranu regiju.

“Zbog napada smo ostali bez mnogih nastavnika. To se odrazilo na gospodarstvo regije. Stanovnici osjećaju strah, sve je više sumnje među nama. Doslovno živimo u živom blatu”, kaže rektor Ali.

Pojačane mjere sigurnosti uvedene su krajem prošle godine. U kampusu je sada 25 naoružanih policajaca. Cjelokupna sigurnost u sjevernoj kenijskoj regiji se popravila. Sveučilište je ponovno otvoreno u siječnju, i to samo za određeni broj studenata koji su uglavnom iz Garisse. U rektoratu se nadaju kako će se u rujnu stotine studenata iz svih krajeva Kenije vratiti na nastavu u novoj školskoj godini.

Mercy i njezini prijatelji uvježbajavju pjesmu koju će pjevati na obilježavanju obljetnice napada. Kao i većina preživjelih, sada su na drugom sveučilištu, u drugom dijelu zemlje. Kažu kako se ne žele vratiti, ali i da nikada neće zaboraviti taj dan i prijatelje koje su izgubili.

Izvor: Al Jazeera