Godišnjica protesta u Kijevu

Kijev obilježava godišnjicu protesta na centralnom Trgu nezavisnosti. Na današnji dan prošle godine poginulo je najviše demonstranata.

Prema podacima Tužiteljstva njih 48, a prema informacijama aktivista blizu 60. Bio je to dan koji će promijeniti sve i donijeti više od pet hiljada mrtvih.

Mnogi su se danas uputili na Trg nezavisnosti. Pojedinačno i organizovano žele da odaju počast ljudima koje nazivaju herojima.

Jedna grupa došla je da postavi pitanje novim vlastima šta su uradili u proteklih godinu dana, izvještava Nataša Krstin, reporterka Al Jazeere.

“Tražimo odgovor poslije godinu dana – ko je ubio naše heroje ovdje u Institutskoj ulici. Ko je izdao naređenje i ko ga je izvršio? Šta je sa reformama koje smo tražili, ali koje se nisu dogodile?”, pita Jurij Derevjanko, organizator akcije.

Kritika novim vlastima

Pitanja su upućena predsjedniku, Vladi, glavnom tužiocu i Ministarstvu unutrašnjih poslova. Kažu, tražili su promjenu sistema, a dobili samo promjenu rukovodstva. I jedan od tadašnjih lidera opozicije, danas gradonačelnik Kijeva, obilježava godišnjicu. Odaje priznanje medicinskom osoblju koje je pomagalo demonstrantima na Majdanu.

“Veoma sam zahvalan patriotima koji su bili na Majdanu. Koji su, uprkos pritiscima i zabranama da vrše svoje ljudske i medicinske dužnosti, pomagali ljudima. Pomagali su ranjenima i spašavali živote. Znam da su mnogi ljekari sada u zoni sukoba i riskiraju svoje živote spašavajući druge”, kazao je Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva.

Glavni ljekar bolnice na Majdanu drži počasnu povelju u rukama. Ipak, nije sretan.

“Osjećam tugu, jer smo godinu nakon događaja na Majdanu izgubili mnogo više ljudi na frontu. Zbog toga očekujemo još mnogo posla”, kaže Ruslan Ivanovič, glavni ljekar bolnice na Majdanu.

I on kritizira novu vlast. Kaže, nisu pokazali da su mnogo bolji od svojih prethodnika. Rečenica koja se često čuje i na koju Kličko odgovara.

“Kritiziraju nas i iskreno se izvinjavam što se stvari ne odvijaju brzinom koju građani žele. Ali, radimo sve otvoreno i iskreno. Transparentno…”, odgovara Kličko.

Na Trgu ekipa Al Jazeere nailazi na još jednu akciju. Naziv je simboličan – Da se ne ponovi, a slika futuristička – Majdan 2025. – demonstranti koji traže bolji život i policija koja ih potiskuje.

Izvor: Al Jazeera