Godišnjica rođenja Ive Andrića

Na današnji dan prije 120 godina u Travniku je rođen poznati književnik Ivo Andrić. Njegova rodna kuća u tom gradu i dalje je jedan od rijetkih podsjetnika da je upravo tu rođen svjetski priznati nobelovac.

Otvorena su vrata na kapiji rodne kuće i memorijalnog muzeja Ive Andrića te su stizali brojni posjetioci.

Josipa Ćurak je došla iz Omiša. Travnik je njen rodni kraj. Velika je ljubiteljica Andrićevih djela.

“Napisao je dosta knjiga, uglavnom sam ih sve pročitala, evo sad učimo i djecu da ih pročitaju.”

Andrićev rodni grad još uvijek pridaje nedovoljno pažnje nobelovcu koji ga je proslavio.

Enes Škrbo, kustos, smatra: “Vi kad dođete u Travnik, teško da imate utisak da ste došli u rodni grad jednog književnog nobelovca, grad kojem je on posvetio najljepše stranice svoje književnosti.”

Bista u Beogradu

Ovaj velikan svojim je djelima zadužio i brojne druge gradove.

“U Travniku je počeo, a u Beogradu 1975. godine je završio Andrićev životni vijek”, izvještava iz Travnika reporterka Al Jazeere Azalea Džanko.

Upravo u Beogradu, u strogom centru grada, stoji njegova bista, Andrićev venac jedna je od ulica koja nosi njegovo ime, a i Beograđani ga zovu svojim.

Travničanin Abdulah Maglić jedan je od najzaslužnijih osoba za adaptaciju rodne kuće nobelovca.

Andrića je upoznao sticajem okolnosti i postao njegov blizak saradnik i prijatelj. Sa sjetom govori o njihovim susretima i nada se da će velikan nekad dobiti mjesto koje zaslužuje.

“Nema, ukinuta je ulica Ive Andrića, a da nije one kuće i onlikih njegovih djela koja sam ja donio od njega, možda ne bi bilo ni kuće”, kaže Maglić.

U Travniku će narednih mjesec dana kroz različit kulturni program Andriću biti odata počast. No, njegov lik i djelo zaslužuju mnogo više od toga.

Izvor: Al Jazeera