Gojković: Nema načina za kažnjavanje Šešelja

Gojković je objasnila da, po Poslovniku, ne može kazniti Šešelja (Arhiva)

Predsjednica parlamenta Srbije Maja Gojković izjavila je da nema načina da kazni zastupnika radikala Vojislava Šešelja za nešto što je radio ispred parlamenta niti, kako je rekla, ima neki dokaz za to.

Istakla je da treba osuditi svako nasilje, i fizičko i verbalno, jer je to primitivizam.

“Zaista mi je žao što je došlo do prekida razgovora (sa hrvatskom parlamentarnom delegacijom). U jednoj vrlo lepoj prijateljskoj atmosferi sam razgovarala sa predsednikom Hrvatskog sabora, (Gordanom) Jandrokovićem. Nastavili smo u tako dobrom duhu, da želimo da sarađujemo i da rešavamo pitanja koja su u interesu oba naroda”, rekla je Gojković gostujući na TV Pinku.

Komentarišući incident koji je u parlamentu izazvao Šešelj tokom boravka hrvatske parlamentarne delegacije kada je, kako je saopćeno iz Srpske radikalne stranke, gazio hrvatsku zastavu i verbalno vrijeđao članove delegacije, Gojković kaže da je od interesa obje zemlje da rješavaju zajednička pitanja koja imaju.

Ponašanje poslanika Sabora

Rekla je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije prekinuo posjetu Zagrebu u februaru ove godine, kad ga je na Markovom trgu, dok je prelazio iz zgrade Vlade u zgradu Sabora, “zaskočio” zastupnik Miro Bulj, a ni taj zastupnik, navela je, nije kažnjen.

“Da vidimo na koji način su oni sankcionisali ponašanje poslanika Sabora i kako onda kao primer da uzmemo i da isto to uradi i Srbija”, kaže Gojković.

Kazala je da bi Bulj i nju izvrijeđao kad bi otišla u Sabor, a poziv za posjetu, rekla je, prihvatit će ako je neko bude pozvao.

Objasnila je da, po Poslovniku, ne može kazniti Šešelja.

“Kako da ga kaznim? Nisam bila tu, nisu bili tu ni moji gosti. Nijedna novina, niko nije fotografisao ni mobilnim telefenom”, dodaje ona.

Navela je da su joj članovi delegacije Hrvatskog sabora rekli da ih je Šešelj uvrijedio i psovao im.

“Šta se dešavalo ispred (parlamenta)… Imam neka svedočenja da je pokušavao da otme zastavu, služba obezbeđenja mu to nije dozvolila. Onda je postament pao i u tom trenutku kažu da je on pokušavao da zgazi zastavu. Verovatno je uspeo i da je zgazi”, kaže Gojković.

Ispričala je da je osiguranje, kad je Šešelj potom ušao u parlament, napravilo živi zid ispred sljedeće zastave Srbije i Hrvatske i profesionalno ih zaštitilo.

Mrtvi ugao

Objasnila je da kamera ne može potpuno obuhvatiti dio ispred Skupštine zbog mrtvog ugla i da nema traga da je Šešelj gazio hrvatsku zastavu, kako sam tvrdi.

Navela je da joj je žao što je hrvatska delegacija prekinula posjetu jer su, dodaje, razgovori bili konstruktivni i u prijateljskoj atmosferi.

“Iskreno smo osudili ovaj incident. Bilo kakva i naznaka gaženja zastava, simbola, obeležja suverene države u Srbiji ne sme da se dešava. Nadam se iskreno da će ovaj incident pasti u zaborav i da će državni i nacionalni interesi dve države prevladati i da ćemo nastaviti da razgovaramo”, rekla je Gojković.

Povodom pojedinih zahtjeva da se Šešelju oduzme mandat zbog presude Haškog tribunala za ratne zločine kojom je osuđen na deset godina zatvora Gojković kaže da neće komentarisati presude suda.

Izvor: Agencije