Golanska visoravan: Povrijeđeni mirovnjaci

Izraelski javni radio objavio je da su mirovnjaci lakše povrijeđeni (AP)

Dva vojnika mirovne misije Ujedinjenih naroda ranjena su kada je granata ispaljena iz Sirije pogodila njihovu bazu na Golanskoj visoravni koju drži Izrael, saopćio je glasnogovornik vojske Izraela.

Izraelski javni radio objavio je da su mirovnjaci lakše povrijeđeni.

„Dva UN-ova vojnika evakuirana su u Izrael na liječenje“, napisao je na Twitter nalogu potpukovnik Peter Lerner.  

Otkako je počeo sukob u Siriji 2011. godine, situacija na Golanskoj visoravni je napeta, sa sve većim brojem ispaljenih raketa i granata, većinom zalutalih, koje pogađaju izraelsku stranu izazivajući povremeni odgovor.

Borbe između grupa

U januaru je na izraelsko-libanskoj granici ubijen španski mirovnjak tokom razmjene vatre između izraelskih vojnika i boraca Hezbollaha.

Rami Abdul Rahman, direktor Sirijske opservatorije za ljudska prava, rekao je agenciji AFP da se od prošle sedmice vode borbe između oružanih grupa na području blizu linije razdvajanja.

„Borbe se još odvijaju između pobunjeničkih grupa u Qahtaniyju, blizu linije razdvajanja sa okupiranoj Golanskoj visoravni“, rekao je.

Izrael je okupirao 1.200 kvadratnih kilometara na Golanu u Šestodnevnom ratu 1967, a poslije ih anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Izvor: Al Jazeera i agencije