Gold kup: SAD i Honduras u polufinalu

SAD je do sada četiri puta osvajao naslov prvaka (EPA)

Sjedinjene Američke Države i Honduras drugi su polufinalni par Gold kupa, prvenstva zemalja zone Concacaf (Sjeverna i Centralna Amerika, Karibi), nakon što su u nedjelju Amerikanci u četvrtfinalu sa 5:1 pobijedili Salvador, a Honduras je bio bolji od Kostarike sa 1:0.

Pogotke za SAD su postigli Goodson (21), Corona (29), Johnson (60), Donovan (78) i Diskerud (84), dok je jedini gol za Salvador dao Zelaya sa bijele tačke u 39. minuti.

Jedini pogodak na utakmici protiv Kostarike za Honudars postigao je u 49. minuti Najar.

Nogometne reprezentacije Meksika i Paname su, također, izborile plasman u polufinale 12. izdanja Gold kupa.

Meksiko je u polufinalnom susretu igranom u Atlanti na stadionu Georgia Dom pobijedio Trinidad i Tobago sa 1:0, dok je Panama na istom stadionu deklasirala Kubu sa 6:1.

Jedini pogodak za najuspješniju reprezentaciju u historiji ovog takmičenja sa šest naslova postigao je Raul Jimenez sedam minuta prije kraja susreta.

Igrač manje

Kuba je protiv Paname povela i sve do 58. minute je bila ravnopravna. Tada je ostala s igračem manje, nakon čega se njezina igra raspala, pa je Panama u zadnjih 20 minuta postigla četiri gola.

Strijelci za Panamu bili su Gabriel Torres (25-11m, 38), Carlos Rodriguez (68), Blas Perez (78, 87) i Jairo Jimenez (85), a za Kubu Jose Ciprian Alfonso (21).

Gold Cup je glavno nogometno takmičenje država članica CONCACAF-a. Takmičenje se održava od 1963. godine, a u 19 dosadašnjih samo sedam reprezentacija je osvajalo naslov.

Najuspješnija je reprezentacija Meksika, sa sedam osvojenih naslova. Slijede aktuelni prvaci, reprezentacija SAD-a, sa četiri naslova, Kostarika sa tri te Kanada sa dva. Po jedan naslov osvajali su Honduras, Haiti i Gvatemala.

U početku se takmičenje zvalo CONCACAF prvenstvo te se igralo po grupama. Godine 1990. takmičenje je preimenovano u CONCACAF Gold Cup, te se od tada igra po sličnom sistemu kao i Evropsko prvenstvo (EP).

Izvor: Agencije