Goma – grad u podnožju aktivnog vulkana

Milionski grad Goma na istoku Demokratske Republike Kongo smješten je u podnožju aktivnog vulkana. Stručnjaci upozoravaju da zbog sukoba i aktivnosti pobunjeničkih grupa nisu u mogućnosti nadgledati vulkan te da bi posljedice erupcije, ako je na vrijeme ne predvide, mogle biti katastrofalne.

Nyiragongo je uvršten među deset najopasnijih vulkana svijeta. Na njegovom vrhu jezero lave bez prestanka izbacuje paru i dim. Stručnjaci kažu da bi u svakom trenutku moglo doći do erupcije.

Vulkanolog George Movonga ima zadatak da predvidi kada bi se to moglo dogoditi.

“Opasan je zato što se nalazi samo 20 kilometara od Gome. Također, ova lava nije gusta tako da će, ako erupcija počne, teći prema podnožju velikom brzinom.”

Movonga proučava formacije stijena i seizmička kretanja kako bi bolje razumio aktivnost vulkana.

U nekoj drugoj zemlji njegova oprema bila bi izložena u muzeju. Ranije je na tom području bilo osam stanica za nadgledanje, a trenutno je u funkciji samo jedna.

Zbog djelovanja pobunjeničkih grupa u blizini, stručnjaci ne mogu obavljati svoj posao. Vlada kaže da pokušava protjerati pobunjenike sa istoka zemlje, nakon decenija bezakonja.

Ako stručnjaci ne uspiju predvidjeti erupciju, posljedice bi mogle biti pogubne.

Posljedice posljednje erupcije

Tokom posljednje erupcije 2002. godine lava se spustila do grada. Poginulo je blizu 100 osoba. Stotine hiljada ljudi izbjegle su u susjednu Ruandu, a trećina grada je uništena.

“Rijeka lave izbila je iz tla. Uništila je sve u ovom području, a zatim se spustila prema centru grada. Stigla je i do aerodromske piste, uništivši sve što joj se našlo na putu, uključujući ceste i kuće”, izvještava iz Gome reporter Al Jazeere Malcolm Webb.

“Ako pažljivije pogledate kamenje koje je ostalo nakon erupcije, možete vidjeti mjehuriće i rupe koji pokazuju gdje je lava ključala. S druge strane, kamenje se pokazalo izuzetno korisnim. Veliki dio grada Gome kasnije je obnovljen upravo pomoću tog kamenja koje je upotrijebljeno kao građevinski materijal.”

John Bakome pravi građevinske blokove od šljunka nastalog od lave, koji miješa sa cementom. Kaže da mu vulkan donosi dosta novca.

“S jedne strane, drago nam je zbog blizine vulkana jer nam omogućava dobru zaradu. S druge strane, loše je zato što uništava sve u svojoj blizini.”

Drugi obližnji vulkan eruptirao je 2011. godine. Nije izazvao nikakvu štetu jer se nalazi u šumi, daleko od grada.

U međuvremenu, Nyiragongo se nastavlja pušiti. Erupcija bi mogla uništiti grad. Stanovništvo bi se moglo evakuirati na sigurno, ali samo ako bude na vrijeme upozoreno.

Izvor: Al Jazeera