Google, Facebook i Twitter pozvani na borbu protiv terora

Pariz se nada direktnoj saradnji sa kompanijama (AP)

Francuska je zatražila od Googlea, Facebooka i Twittera da direktno sarađuju sa francuskim zvaničnicima tokom istraga te da odmah uklone ekstremističku propagandu, kada ih vlasti obavijeste o njoj, rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova.

Bernard Cazeneuve je kazao reporterima da je ovaj zahtjev uputio velikim internetskim kompanijama tokom jednodnevne posjete San Franciscu i Silikonskoj dolini.

“Naglasili smo da, kada je istraga u toku, ne moramo ići uobičajenim kanalima između vlada, što zna potrajati”, rekao je ministar unutrašnjih poslova nakon sastanka sa predstavnicima američkih tehnoloških giganata.

“Važno je imati punu saradnju i brzu reakciju”, dodao je on.

Francuski ministar vanjskih poslova je ovo kazao nakon prošlomjesečnih napada na francuski satirični sedmičnik Charlie Hebdo, u kojem je ubijeno 20 osoba, uključujući trojicu napadača.

Glasnogovornici Googlea i Facebooka su saopćili da će uraditi sve što mogu da zaustave sadržaje koji podstiču nasilje, ali nisu rekli da li će udovoljiti zahtjevu ministra za direktnom saradnjom sa francuskim vlastima.

“Mi u Facebooku redovno ugošćavamo ministre i druge državne zvaničnike iz cijelog svijeta i veoma smo sretni da poželimo dana dobrodošlicu gospodinu Cazeneuveu”, rekao je glasnogovornik Facebooka.

Blokada terorista

“Agresivno radimo da osiguramo da teroristi ili terorističke grupe ne koriste našu stranicu, te također radimo na tome da uklonimo sadržaje koji hvale ili podržavaju terorizam“.

Upitan da li će Twitter blisko sarađivati sa francuskim istražiteljima, glasnogovornik je rekao da njihova stranica ima javno objavljena pravila koje službe zakona moraju poštovati prilikom traženja informacija.

“Razmotrimo sve sadržaje koji su prijavljeni da se protive našim pravilima, koji zabranjuju direktne, specifične prijetnje nasiljem usmjerene ka drugim licima”, napisao je glasnogovornik u e-mailu.

Google još nije odgovorio zahtjev za komentar upućen e-mailom.

Cazeneuve je rekao da je pozvao tehnološke kompanije da se uključe u borbu protiv ekstremističke propagande koja se objavljuje na internetu te da blokira osumnjičene ekstremiste da koriste internetske stranice i videosnimke da regrutiraju i indoktriniraju nove sljedbenike.

Zvaničnici američkih obavještajnih službi su kazali da nije smanjen priliv stranih boraca koji se priključuju grupi Islamska država Irak i Levant i drugim oružanim grupama, te da je od 20.000 međunarodnih pripadnika tih grupa najmanje 3.400 njih došlo iz zemalja Zapada.

Zajedničko djelovanje

“Rekao sam im da ovo možemo riješiti zajedno, da možemo doći do protuterorističkog govora i da blokiramo ove stranice koje mame najranjivije članove našeg društva da izvedu teroristička djela”, rekao je on.

Cazeneuve je rekao da je sastanak održan u petak prvi korak ka izgradnji čvrstog odnosa između tehnoloških kompanija i francuske vlade.

On ih je pozvao da dođu u aprilu u Pariz, kako bi nastavili razgovore.

Izvor: Agencije