Google, Facebook,Twitter traže zajednički jezik s Kongresom SAD-a

Amerikanci zaslužuju znati ko plaća za online reklame, čak i ako se Rusi nisu miješali (Reuters)

Tehnološke kompanije Silicijske doline, Google, Facebook i Twitter, suočavaju se sa velikim izazovom, jer će morati naći način da s Kongresom SAD-a sarađuju u pogledu namjere zakonodavaca da otklone pravne manjkavosti prije izbora na polovini mandata 2018. godine, javlja Glas Amerike.

Kongres je analizom utvrdio da je američki zakon zaostao za brzim rastom društvenih mreža, pa su, bez propisa koji uređuju plaćanje političkog reklamiranja na društvenim mrežama, strani agenti mogli objavljivati lažni ili zapaljivi materijal u pokušaju manipulacije javnim mnijenjem.

Ipak, zakonodavci ostaju optimisti kad je riječ o mogućnosti izvlačenja pouke iz prošlosti.

Da se zna ko plaća reklame

“Kada građani znaju ko je platio za nešto, to utječe na njihovo mišljenje. To ne znači da i dalje neće biti Amerkanaca koji će željeti takve reklame koje stvaru podjele, ali će barem znati odakle one dolaze i možete imati mnogo jasniju debatu o tome ko šta kaže i šta pokušava uraditi”, kaže republikanska članica Kongresa Anna Eshoo.

Ona ističe da “ako postoji mjesto koje uvijek razumije promjene, to je Silicijska dolina. Ona je zasnovana na unošenju razdora, na preduzimanju rizika”.

Ukoliko bude usvojen, nacrt novog zakona o poštenom oglašavanju regulirat će online političke reklame po istim propisima koji važe za reklame na televiziji, što od kompanija iziskuje da vode javnu bazu podataka u kojima se čuvaju te reklame i u kojima će pružati informacije o njihovom finansiranju.

“Amerikanci zaslužuju znati ko plaća za online reklame. Čak i ako se Rusi nisu miješali, ipak bi trebalo obnoviti zakone, koji moraju biti moderni koliko i oni koji pokušavaju s nama manipulirati”, rekla je demokratska senatorka Amy Klobuchar iz Minesote.

Međutim, profesor političke komunikacije na Univerzitetu “George Washington” Dave Karpf rekao je da će formiranje takve baze podataka bii teško i komplicirano.

Pri tome, nijedan od šefova glavnih tehnoloških kompanija u oblasti društvenih mreža nije se u potpunosti obavezao da će podržati nacrt zakona, već naprotiv, izgleda da su naklonjeniji pristupu samostalne politike.

‘Miješanje u izbore neće prestati’

Predloženi zakon o poštenom oglašavanju, uz to, rješava samo dio problema na društvenim mrežama.

“Još veći problem je to što Rusi i drugi otvaraju sajtove da bi namjerno širili dezinformacije, lažne ili netačne vijesti, pri čemu se ne identificiraju kao sajtovi pod ruskim pokroviteljstvom”, rekao je Marc Jackobson, profesor na Univerzitetu Georgetown.

Članica Kongresa Eshoo upozorava da miješanje u izbore neće prestati, ukazujući da je vrijeme da zakonodavci, kompanije i građani preuzmu zajedničku odgovornost.

“Moramo uraditi mnogo bolji posao od ovoga sada. Bit će nam potrebna saradnja s njima”, rekla je ona, zaključivši da kompanije koje upravljaju društvenim mrežama moraju reći Kongresu kako mogu najbolje primijeniti ono što su zakonodavci propisali.

Izvor: Agencije