Google: Internet će biti važan poput vode

''U jednom momentu će svuda oko vas biti toliko senzora i uređaja da više nećete osjećati njihovo prisustvo'', kaže Eric Schmidt (Reuters)

Izvršni direktor američke tehnološke kompanije Google Eric Schmidt je u svom obraćanju na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu izjavio da će internet uskoro ući u svaku poru ljudskih života.

Govoreći o samom procesu evolucije interneta, on je istakao da će “internet postati nevidljiv”.

“U jednom momentu će svuda oko vas biti toliko senzora i uređaja da više nećete osjećati njihovo prisustvo. Oni će stalno biti prisutni”, kazao je Schmidt.

Na kraju je napomenuo da će internet u budućnosti biti nešto toliko bitno poput vode i kiseonika, prenosi Anadolija.

Vittorio Colao, čelnik kompanije Vodafone, složio se sa Schmidtom te je budućnost interneta i on uporedio s “nečim što je slično vodi i kiseoniku”.

Ulaganje u SpaceX

Američki internetski div Google spreman je uložiti milijardu dolara u SpaceX, kompaniju za razvoj i proizvodnju svemirskih letjelica i vozila u vlasništvu Elona Muska, objavio je ranije ove sedmice Wall Street Journal pozivajući se na obaviješteni izvor.

Ulaganje bi se odnosilo na projekt pristupa internetu iz udaljenih zona putem mreže malih satelita u niskoj orbiti, piše američki ekonomski list.

Tu je ideju u novembru iznio Elon Musk, poduzetnik koji je i proizvođač električnih automobila Tesla Motors, prenosi Hina.

Google već provodi neke programe takvog tipa i pritom se ne koristi satelitima, već balonima kao IRC mrežom (projekt Loon) kojim omogućuje internetski pristup u ruralnim i zabačenim zonama.

U prošloj godini Google je kupio i proizvođača solarnih dronova Titan Aerospace.

Izvor: Agencije