Google mora izbrisati zastarjele podatke

Google se već bio očitovao o problematici, ocijenivši da je zahtjev za ukidanje nekih zakonitih informacija na pretraživačima jednak cenzuri (EPA)

Europski sud pravde (ECJ) odbio je u utorak žalbu tvrtke Google i obranio “pravo na zaborav”, prema kojem je tražilica dužna u nekim slučajevima izbrisati zastarjele osobne podatke običnih korisnika.

ECJ je tako presudio da poveznice koje su “irelevantne” i zastarjele trebaju biti izbrisane na zahtjev fizičkih osoba.

Iznenađujuća odluka

Tužbu protiv Googlea podnio je Španjolac, koji se žalio što se na mrežnim stranicama pojavljuje podatak o dražbi njegove kuće, koju je on, ipak, uspio zadržati i smatra da Google time krši njegovu privatnost, prenosi Hina.

Odluka iznenađuje, jer proturječi mišljenju zamjenika državnog odvjetnika, koje sud inače poštuje.

Potonji je u lipnju 2013. ocijenio da Google nije odgovoran za osobne podatke koji se pojavljuju na njegovim stranicama pa se zato sud u sporu protiv njega ne može ni pozivati na “pravo na brisanje” digitalnih podataka.

Odluka donesena u utorak je “razočaranje za tražilice i za nakladnike elektroničkih medija općenito”, reagirao je u priopćenju glasnogovornik Googlea u Bruxellesu Al Verney.

Dodao je da internetskoj supertvrtki “treba vremena da prouči posljedice” te odluke, prenosi AFP.

Google: Jednako cenzuri

Google se već bio očitovao o tome, ocijenivši da je zahtjev za ukidanje nekih zakonitih informacija na tražilicama jednak cenzuri.

Odluka Suda pravde je to znakovitija što su zemlje članice EU-a lani odbile prijedlog pravilnika o jačoj zaštiti podataka na internetu, ocijenivši je prestrogom u odnosu na mala poduzeća i nejasnom za građane.

Pravo na brisanje računalnih podataka bilo je među glavnim odredbama tog prijedloga pravilnika, koji je početkom 2012. podnijela europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding.

Izvor: Agencije