Google najskuplji svjetski brand

Vrijednost Googlea dostigla je 158,8 milijardi dolara (AP)

Najskuplja svjetska marka, prema listi BrandZ TOP 100, agencije za istraživanje tržišta Millward Brown, ove godine je Google.

Njegova vrijednost je dostigla 158,8 milijardi dolara i u odnosu na prošlu godinu povećana je za 40 posto, prenose svjetske agencije.

Google je tako prestigao Apple, koji je na čelu liste bio prethodne tri godine, prenosi Tanjug.

Poziciju Googlea ojačao je uspjeh na polju pametnih telefona. Njegov sistem Android dominira na masovnom tržištu, a u najvišoj kategoriji je jedini realan konkurent Appleovom iPhoneu.

Iako Google na operativnom sistemu Android ne zarađuje direktno, jer ga besplatno daje na korištenje proizvođačima mobilnih telefona, to je za njega ipak garancija budućih prihoda.

Američke firme na vrhu liste

Svake godine se gotovo sto miliona korisnika, kupovinom novog telefona sa Googleovim sistemom, čvrsto vezuje za njegove usluge, prenose svjetski mediji.

Vrijednost marke Apple snizila se sa prošlogodišnjih 185,1 milijardu dolara na 147,9 milijardi dolara. Međutim, vrijednost tog branda je od 2006. godine povećana za 824 posto. Vrijednost firme na berzi je u istom periodu porasla za 759 posto.

Slično je i sa Googleom, čiji je brand u proteklih devet godina skočio za 139 procentnih poena više nego tržišna vrijednost kompanije.

Prvih deset mjesta na listi najvrednijih svjetskih brandova zauzele su firme iz Sjedinjenih Američkih Država.

Iza Googlea i Applea nalaze se IBM, Microsoft, McDonald's, Coca-Cola, Visa, AT&T, Marlboro i Amazon.

Izvor: Agencije