Google objavio detaljnu mapu Sjeverne Koreje

Nova mapa Googla nudi detaljnu kartu prijestolnice Pyongyang, koja pokazuje bolnice, stanice metroa i škole (Google)

Dugo su na Googleovoj aplikaciji Map Maker, po površini koju teritorijalno zauzima Sjeverna Koreja, bile iscrtane samo malobrojne linije.

U ponedjeljak je Google Maps predstavio vrlo detaljnu kartu Sjeverne Koreje, na kojoj se nalaze i zabačeni i nepopularni logori poznati kao gulazi.

Ovakav razvoj situacije se desio neposredno nakon što je Eric Schmidt, predsjednik internet kompanije sa sjedištem u Kaliforniji, odlučio da ode na tajno putovanje u Sjevernu Koreju.

Pomoć kartografa

“Sjeverna Koreja je dugo vremena predstavljala jedno od velikih područja sa ograničenim kartografskim podacima. Ali, danas to mijenjamo”, izjavio je Jayanth Mysore, viši produkt menadžer proizvođača Googlovih mapa (Map Maker) u svom blogu u ponedjeljak.

Map Maker izrađuje mape na osnovu podataka koje dobije od građana i drugih provjerenih podataka, na sličan način kao što to radi Wikipedia.

Mysore navodi da je sada dio koji se odnosi na Sjevernu Koreju kompletiran uz pomoć “grupe građana kartografa” i da je na tome radio nekoliko godina.

“Budući da je veliki broj ljudi fasciniran Sjevernom Korejom, ove mape su izuzetno važne, a posebno za građane Južne Koreje koji imaju rodbinske veze na Sjeveru ili, pak, čija rodbina još tamo živi”, izjavio je Mysore.

Zvaničnici Južne Koreje su u utorak sa oduševljenjem dočekali ovu inicijativu Google Mapsa.

“Smatramo da bi ovo mogla biti prilika za cijeli svijet da sazna više o Sjevernoj Koreji, kao i prilika da se Sjever više otvori”,  izjavila je glasnogovornica južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje.

Schmidt je izjavio da je dužnosnike Sjeverne Koreje upozorio da se njihova zemlja neće moći razvijati ukoliko ne dozvoli slobodu upotrebe interneta.

Ograničen internet

Nova mapa Googla nudi detaljnu kartu prijestolnice Pjongjang, koja pokazuje bolnice, stanice metroa i škole.

Izvan glavnog grada detalji su rjeđi, ali se mogu primijetiti. Zanimljivo je da se pri zumiranju mogu vidjeti sive površine tipa gradova, koje su, zapravo, centri za “reedukaciju” (gulazi). Procjenjuje se da u njima ima oko 200.000 nepokornih građana.

Organizacije i pojedinci koji su uključeni u istraživanja vezana za kršenje ljudskih prava, koristile su ove satelitske slike kako bi potvrdili poznate zatvorske lokacije ili otkrili nove.

Google je omogućio da se osvijetle lokacije na kojima se nalaze ovi logori putem “has helped” Google Earth satelitske tehnologije. 

Sjever posjeduje domaći intra-net, koji je odsječen od ostatka svijeta i koji dozvoljava svojim korisnicima ograničenu razmjenu informacija koje unaprijed mora odobriti država.

Pristup internetu u cijelosti ograničen je na nekoliko stotina ljudi.

Izvor: Agencije