Google ulaže 13 milijardi dolara u podatkovne centre

Nakon investicijskog vala Google će biti prisutan u 24 od 50 saveznih država SAD-a (EPA)

Google je objavio da će ove godine uložiti više od 13 milijardi dolara u podatkovne centre i urede u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Zahvaljujući novim ulaganjima, moći ćemo zaposliti desetke hiljada radnika i otvoriti više od 10.000 novih radnih mjesta u građevinskom sektoru u Nebraski, Nevadi, Ohiju, Texasu, Oklahomi, Južnoj Karolini i Virginiji”, objavio je glavni izvršni direktor Googlea Sundar Pichai u srijedu na blogu.

Nakon investicijskog vala Google će biti prisutan u 24 od 50 saveznih država SAD-a, prenosi Hina.

Kompanija će nastaviti širiti poslovanje u Chicagu i Washingtonu, a u saveznim državama Virginiji i Georgiji udvostručit će broj radnika, najavljuje Pichai na blogu.

Kompanija je prošle godine u SAD-u zaposlila približno 10.000 radnika i uložila više od devet milijardi dolara.

Porasla kapitalna ulaganja

U četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju Google je imao 31,07 milijardi dolara troškova i izdataka, 26 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Kapitalna ulaganja porasla su 64 posto, na 7,08 milijardi dolara.

Prošle sedmice Reuters je izvijestio da Amazon.com istražuje alternativna rješenja za dijelove novog sjedišta, planirane u New Yorku, u slučaju da njegov plan naiđe na otpor lokalne zajednice.

Googleovi planovi za širenje poslovanja u San Joseu, u blizini sjedišta u Mountain Viewu, izazvali su negodovanje, ali ne i jak otpor.

Izvor: Agencije