Google vještačkom inteligencijom protiv poruka mržnje

Algoritam 'Perspektive' trebao bi pomoći u filtriranju poruka mnogo brže od ljudskih ekipa (AP)

Američka kompanija Google objavila je pokretanje “Perspektive”, informatičkog alata koji se temelji na vještačkoj inteligenciji i koji će pomoći medijima da automatski moderiraju komentare na internetu blokirajući poruke mržnje.

Taj API (sučelje za programiranje aplikacija), koji se nudi besplatno, omogućit će izdavačima da stvore programe koji će bilježiti “toksičnost” poruka poslanih na njihove forume i po vlastitom nahođenju ustanove prag tolerancije prije objavljivanja, prenosi Hina.

“Perspektiva” je testirana kod nekoliko izdavača, među kojima su američki dnevnik The New York Times i britanski The Guardian, te stranica Wikipedije, s automatskim prepoznavanjem poruka ocijenjenih mrziteljskim ili van teme među moderatorima.

Bujica komentara

Cilj je olakšati zadatak ekipama moderatora, često pretrpanima bujicom komentara mržnje koji sprečavaju rasprave, što je nagnalo brojne dnevnike da zatvore svoje stranice za komentare.

“Mediji žele poticati rasprave o svojim sadržajima, no za trijažu miliona komentara treba im mnogo vremena, rada i novca”, istaknuo je na blogu Googlea Jared Cohen, predsjednik Jigsawa.

Program je raspoloživ za medije članice Googleovog “Digital News Initiativea”, ali i svim platformama društvenih mreža, među kojima su YouTube, Twitter i Facebook.

Algoritam “Perspektive” trebao bi pomoći u filtriranju poruka mnogo brže od ljudskih ekipa.

Izvor: Agencije