Google vrijedi više nego cijela ruska berza

Rusija je poduzela dodatne mjere kako bi zaustavila nagli pad vrijednosti rublja (EPA)

Ruska burza trenutačno se cijeni na 325 milijardi, a Google na više od 340 milijardi dolara, piše Bloomberg, ističući kako se internetski div pridružio elitnoj listi kompanija kakve su Exxon Mobile, Apple i Microsoft čija vrijednost nadmašuje čitavo rusko tržište.

Vijest stiže u trenutku kad ruska rublja posrće pod pritiskom pada cijena nafte i zapadnih sankcija.

U Rusiji je sve manje novca nakon što je Središnja banka potrošila više od 80 milijardi dolara u pokušaju da uspori ili zaustavi krah nacionalne valute, a pad cijena zlata sugerira da se investitori klade kako će Kremlj početi s prodajom zlatnih rezervi koje je nagomilao u posljednjim mjesecima.

„Rusija je pred kritičnom točkom. Uzimajući u obzir nametnute sankcije i ubrzan pad cijena nafte, ona bi mogla biti prisiljena na posezanje u zlatne rezerve“, komentirao je za Bloomberg Kevin Mahn koji rukovodi investicijskim fondom iz New Jerseya.

„Putin gomila zlato dok se Rusija priprema za ekonomski rat“, dodao je.

Strmoglav pad rublje

Rusija je ranije ovog tjedna poduzela dodatne mjere kako bi zaustavila nagli pad vrijednosti rublja, uključujući i poruku Središnje banke o stabilizaciji financijskog sustava.

Vlada je tako podvrgnula pritisku izvoznike da „ne čuvaju u madracu“ zaradu u devizama dok je Središnja banka najavila nove mjere zaštite financijske stabilnosti.

„Rusija ima devizne resurse za ostvarivanje svih ekonomskih i proizvodnih ciljeva koje su postavljeni“, poručio je ruski premijer Dmitrij Medvedev nakon čega je Središnja banka najavila kako će poduzeti niz tehničkih mjera kako bi se olakšao pristup devizama i poduprle banke.

Ruska valuta našla se ovog tjedna pod snažnim pritiskom prodaja, prisilivši Središnju banku da podigne ključne kamatne stope za 6,5 postotnih bodova, na 17 posto što je bila vatrogasna mjera kojom se nije značajnije zakočilo klizanje tečaja.

Pad rublja prizvao je u sjećanje rusku financijsku krizu iz 1998. kada je ruska valuta u roku od nekoliko dana zabilježila ogroman pad.

Izvor: Agencije