Goranu Bregoviću francuski orden u rangu viteza

Christina Moore je istakla da je Goran Bregović znamenita ličnost na međunarodnoj muzičkoj sceni (Tanjug)

Ambasadorica Francuske u Srbiji Christina Moore uručila je u srijedu muzičaru i kompozitoru Goranu Bregoviću Orden umjetnosti i književnosti u rangu viteza.

Na prijemu u Ambasadi Francuske u Beogradu, Moore je istakla da je Bregović znamenita ličnost na međunarodnoj muzičkoj sceni, posebno u Francuskoj, u kojoj redovno boravi i gdje već 25 godina doprinosi da se pobudi interes za narodnu muziku Balkana, javlja Tanjug.

Govoreći o njegovoj karijeri, ambasadorica je istaknula da je sarađivao s mnogo muzičara i pjevača sa svih geografskih podneblja i muzičkih horizonata, ali da je istovremeno podvlačio suštinski doprinos Roma svjetskoj muzici.

Muzika bez granica

Prema njenim riječima, Bregovićev posljednji album Šampanjac i Cigani je svjedočanstvo te svetkovine i radosti, čime je pokazao da muzika nema granica, ni u prostoru, ni u vremenu, i da je to univerzalni oblik.

Bregović daje mogućnost svima koji su na neki način isključeni, kao što su Romi, da se izraze na ravnopravan način, što je veliko bogatstvo, rekla je Moore.

Podsjetila je da je Bregović rođen u Sarajevu, gdje je u svijet muzike ušao svirajući violinu, ali su ubrzo gitara i rock and rol postali ono što ga privlači.

Kazala je da je jedan od značajnih momenata u njegovom životu bilo komponiranje muzike za film Kraljica Margo i dodala da se Bregović 1997. godine odlučio posvetiti izvođenju svojih kompozicija s “Orkestrom za svadbe i sahrane”.

“Velika je stvar znati da ta velika kultura može odlikovati nekog kao što smo mi”, rekao je Bregović prilikom primanja ordena.

Izvor: Agencije