Gorbačov: Svijet na ivici novog hladnog rata

Potrebno je kroz dijalog izgraditi povjerenje, smatra bivši čelnik SSSR-a (AFP)

Bivši vođa Sovjetskog saveza Mihail Gorbačov izjavio je u Berlinu da tenzije između glavnih svjetskih sila dovode svijet na “ivicu novog hladnog rata”.

On je optužio Zapad, prije svega Sjedinjene Američke Države, na podlijeganje “trijumfalizmu” nakon raspada komunističkog bloka prije četvrt stoljeća.

“Koristeći slabljenje Rusije i nedostatak protuteže, oni su preuzeli monopol nad liderstvom i dominacijom u svijetu. A oni su odbili da poslušaju riječi upozorenja mnogih koji su prisutni ovdje”, kazao je on.

Gorbačov je u subotu održao govor na obilježavanju 25. godišnjice pada Berlinskog zida, u blizini Brandenburške kapije.

“Događaji koji su se desili proteklih mjeseci su posljedica kratkovidne politike kojom se želi nametnuti svoja volja i dovođenje stvari pred svršen čin dok se ignoriraju interesi partnera”, kazao je.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Gorbačov je naveo listu primjera takvih politika, uključujući širenje NATO-a i razvoj antibalističkog raketnog sistema, vojnih intervencija u bivšoj Jugoslaviji i Iraku, krize u Siriji i drugih primjera, navodi Russia Today.

Ukrajinska kriza je “žulj koji se pretvara u krvareću, gnojnu ranu”, kazao je Gorbačov.

Gorbačov je pozvao da se izgradi novo povjerenje kroz dijalog sa Moskvom i predložio da bi Zapad trebao ukinuti sankcije nametnute višim ruskim zvaničnicima zbog njihovih akcija u istočnoj Ukrajini, prenosi AP.

Evropa pati

Evropa najviše pati zbog te situacije, smatra bivši čelnik Sovjetskog saveza.

On je rekao da bi neuspjeh u uspostavljanju sigurnosti u Evropi učinio da taj kontinent bude nebitan u odnosnima na međunarodnoj sceni.

“Umjesto da postane lider promjene u globalnom svijetu, Evropa se pretvorila u arenu političkog prevrata, nadmetanja za interesne sfere, te na kraju, vojnih sukoba. Neizbježna posljedica je slabljenje Evrope u vrijeme kad drugi centri moći i utjecaja dobijaju zalet. Ako se ovo nastavi, Evropa će izgubiti jaki glas u međunarodnim odnosima i s vremenom će postati nebitna”, rekao je on.

Potrebno je da Zapad ublaži svoju antirusku retoriku i da traži tačke za usklađivanje, kazao je Gorbačov. On je dodao da njegovo iskustvo iz 1980-ih pokazuje da se naizgled beznadežni sukobu mogu riješiti, ako postoji politička volja i odgovarajuće uspostavljanje prioriteta.

On je kazao da je rusko čelništvo spremno da uradio svoj dio posla, što je očito po govoru predsjednika Vladimira Putina na Valdai Forumu.

“Uprkos njegovim oštrim kritikama Zapada i prije svega SAD-a, smatram da je u njegovom govoru iskazana želja da se nađe način da se smanje tenzije i da se u konačnici izgradi nova osnova za partnerstvo”, kazao je Gorbačov.

Ukrajina je možda mjesto trenutnih sporenja, ali također može biti i tačka fokusa za pomirenje između Rusije i Zapada, smatra Gorbačov. On je pozvao strane da udruže snage i da pomognu Ukrajini da prevaziđe posljedice građanskog rata kroz koji trenutno prolazi.

Dugotrajno gledajući, sistem evropske sigurnosti mora biti reformiran, jer širenje NATO-a i trenutna odbrambena politika Evropske unije nisu polučili pozitivne rezultate, kazao je Gorbačov.

Ovo bi vjerovatno u potpunosti zahtijevalo reformu OSCE-a, koji u trenutnom formatu nije u stanju da odgovori na tražene zadatke, rekao je on, dok su prijedloge za takvim činom, kako je kazao iznijeli i političari u EU-u i u Rusiji, ali su oni “arhivirani”.

“Da je takav mehanizam stvoren, mogli su biti izbjegnuti najgori scenariji u ukrajinskim događajima”.

Izvor: Agencije