Gorio fakultet u Kairu

Sukobi studenata i policije su izbili kada su snage sigurnosti bacile suzavac kako bi rastjerale studente (Reuters)

Egipatski studenti koji podržavaju zabranjeni pokret Muslimanska braća sukobili su se s policijom kada su tokom ispita upali u zgradu fakulteta Univerziteta Al-Azar u Kairu i zapalili je, izvjestili su mediji.

Požar je zahvatio dva sprata zgrade ekonomskog fakulteta, ali su vatrogasci uspjeli da ga obuzdaju, prenio je AFP. Studentski aktivista Shaimaa Mounir, član pokreta “Studenti protiv državnog udara”, rekao je da je u sukobu s policijom ubijen jedan pristalica Muslimanske braće, pokreta koji su egipatske vlasti protekle sedmice svrstale na spisak terorističkih organizacija, mada snage sigurnosti demantuju da je bilo žrtava, naveo je Reuters.

Dnevnik Al-Ahram izvjestio je da su sukobi studenata i policije izbili u petak kada su snage sigurnosti bacile suzavac kako bi rastjerale studente koji su se okupili kako bi spriječili kolege da uđu u zgradu fakulteta radi polaganja ispita.

Referendum o Ustavu

Demonstranti su bacali kamenice na policiju i zapalili gume.

Državna televizija je prikazala snimke zgrade obavijene gustim crnim dimom, navodeći da su “studenti teroristi” zapalili i zgradu poljoprivrednog fakulteta.
Al-Aznar je poprište protesta koje organizuju Muslimanska braća otkad je egipatska vojska 3. jula svrgnula predsjednika Muhameda Mursija, što taj pokret naziva “vojnim udarom”.

Današnji okršaji uslijedili su poslije jučerašnjih velikih protesta širom Egipta, nakon proglašenja Muslimanske braće za terorističku organizaciju i zabrane rada tog pokreta. Protesti su prerasli u nasilje, u kome je poginulo pet, a uhapšeno 265 ljudi.

Egipćane naredne godine očekuje referendum o novom nacrtu ustava, u januaru, a sredinom godine i parlamentarni i predsjednički izbori.

Nacrt ustava izrađen je nakon što su privremene vojne vlasti suspendovale prethodni ustav, koji je bio donijet u vrijeme predsjednika Mursija.
Mursi je bio prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta, pošto je 2011. godine svrgnut višedecenijski lider Hosni Mubarak, ali ga je poslije godinu dana na vlasti svrgnula vojska, uz podršku miliona Egipćana.

Egipatski mediji su izvijestili da će protiv Mursija i još 132 ljudi, među kojima više lidera Muslimanske braće, biti pokrenut sudski postupak zbog bjekstva iz zatvora i ubistva policajaca tokom ustanka 2011. godine protiv Mubaraka.

Mursiju, odvojeno, prijeti i optužnica za špijunažu za račun stranih organizacija.

Izvor: Agencije