Gostuša: Kameno selo u Srbiji čeka turiste

Stanovnici Gostuše, na jugoistoku Srbije, nadaju se da će njihovo selo postati turistička destinacija. Naselje je pod zaštitom države zbog jedinstvene arhitekture, a projekt je nagrađen u konkurenciji 36 evropskih država.

Kuće, krovovi i ograde napravljeni su od kamena sa Stare planine na jugoistoku Srbije. Zbog toga je selo Gostuša jedinstveno u ovom kraju i zaštićeno kao nepokretno kulturno dobro. Mještani takozvanog kamenog sela tvrde sve je to lijepo, ali da predstoji dug put dok ne postane turistička atrakcija.

Po meni bi trebalo da naprave najpre puteve, pa onda da se prodavnica otvori i da bi se vratio narod da zaživi selo i tako”, kaže Mladen Neranović, mještanin sela Gostuša.

Očekuju i pomoć države, koja je odlučila da selo proglasi zaštićenom zonom.

“Kameno selo je kameno selo, ali ako ti dobiješ sredstvo, pa da tu kuću središ malo, da platiš nekoga… Ja sam već star, bolestan, operisan više puta, ne mogu više da radim da bih popravio kuću”, kaže mještanin sela Milovan Panjatović.

Mir, tišina i lijepa priroda

Projekt zaštite radili su stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika iz Niša. Prepoznat je i od Evropske unije pa je u konkurenciji 180 evropskih projekata nagrađen prvom nagradom.

“Tih 80-ak ljudi koji tamo žive i ovi koji bi se vratili mogu zapravo da doprinesu očuvanju ruralnih sredina u Srbiji i razvoju istih tih sredina, jer je činjenica da imamo veliki problem sa smanjenjem broja stanovništva u takvim delovima Srbije, a činjenica je također da tamo ima puno toga što može da se ponudi i što zapravo može da doprinese razvoju čitavog tog prostora”, kaže Elena Vasić-Petrović, direktorica Zavoda za zaštitu spomenika iz Niša.

Za sada selo nudi potpuni mir, tišinu i lijepu prirodu.

Povratak u prošlost

Prilikom šetnje selom čovjek se osjeća kao da je zalutao u vremenu. U selu nema signala mobilne telefonije, a linija fiksne telefonije spojena je samo u jednom domaćinstvu. Upravo su to stvari koje se ističu kao turistička prednost naselja. Dodaju kako selo treba sagledavati u širem turističkom kontekstu cijelog kraja.

“Naravno, u isto vreme kada vam dosadi taj, ako vam i uopšte dosadi taj mirni kutak, imate za nekih tridesetak minuta povratak do grada gde su nezaobilazne pirotske kafane”, kaže Dragan Jovanović iz turističke organizacije Pirota.

U selu Gostuša turistima je dostupno pet kuća za smještaj. Uz pomoć države nadaju se da će biti obnovljena još neka od gotovo 200 autentičnih kamenih kuća koje su napravljene prije stotinjak godina.

Izvor: Al Jazeera