Gotovina o tužbi protiv SAD-a

Gotovina pokrenuo pravnu proceduru za njegovo skidanje sa američkog "popisa posebno označenih osoba" (Vjeran Žganec Rogulja)

Penzionirani hrvatski general Ante Gotovina je u Biogradu, gdje je boravio na svečanosti povodom Dana grada,  odgovorio je na pitanje novinara o ranijim medijskim napisima prema kojima je tužio Sjedinjene Američke Države jer, uprkos pravosudnoj oslobađajućoj haškoj presudi, još nije skinut s američkog “popisa posebno označenih osoba”, na kojem se nalaze pojedinci, preduzeća ili organizacije koje SAD smatraju teroristima ili kriminalcima.

“To je jedna pravna procedura i to tako treba ići, to je taj put”, izjavio je Gotovina i dodao da se time bave njegovi advokati.

“Bavim se ribarstvom, nisam zbog toga do sada pretrpio direktnu materijalnu štetu, no moje pravo je da me skinu s te liste”, poručio je.

Ukinuta kazna

Označenim osobama u SAD-u je zamrznuta imovina, a američki državljani ne smiju s njima trgovati.

Gotovinu pred američkim sudom zastupaju advokati iz kuće “Patton Boggs”, a ovaj slučaj vodi Stephen Diaz Gavin, koji je generala zastupao i u Hagu. Na toj se listi nalaze još Ljubo Ćesić Rojs i Tihomir Blaškić.

Gotovina (58) je 2001. godine optužen pred Haškim tribunalom za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene nad srpskim civilima u Hrvatskoj 1995. godine.

On je uhapšen na Kanarskim otocima 2005. godine.

Kasnije je prvostepenom presudom osuđen na 24 godine zatvora, ali mu je Apelaciono vijeće Haškog tribunala u novembru 2012. godine ukinulo kaznu i oslobodilo ga.

Gotovina je ovom prilikom odbacio nagađanja da će se kandidirati na izborima za predsjednika Hrvatske.

Na novinarsko pitanje hoće li se kandidirati, Gotovina je sinoć odgovorio: “Ma dajte molim vas, pa to sam već rekao”, a na dodatno pitanje kako se neki ipak predomisle, Gotovina je naglasio: “Rekao sam ne, stojim iza toga”, prenijeli su hrvatski mediji.

Izvor: Agencije