Gotovo 200 zastupnika tuži Trumpa

Demokrati tvrde da je Trump u stalnom sukobu interesa jer se ne drži dovoljno na distanci od svoje kompanije, koju je predao sinovima (Reuters)

Gotovo 200 demokratskih zastupnika u Kongresu podnijelo je tužbu protiv Donalda Trumpa optužujući ga da je predsjedničku dužnost iskoristio za stjecanje finansijske koristi iz inozemstva.

Ovo je druga tužba podignuta ove sedmice protiv američkog predsjednika pod istim navodima nakon što su savezna država Maryland i prijestolnica Washington slično postupile u ponedjeljak optuživši ga da je preko svog poslovnog carstva primao uplate stranih vlada, prenosi Hina.

Ovog se puta udružilo 30 senatora i 166 kongresmena, svi odreda demokrati. Bijela kuća nedvojbeno će njihovu tužbu ocijeniti kao političku.

Ove sudske tužbe temelje se na “klauzuli o nagradama”, odredbi Ustava SAD-a kojom se svakom vršitelju javne dužnosti zabranjuje “prihvatiti bilo kakav dar, nagradu, dužnost i naslov od nekog kralja, princa ili vlade u svijetu” bez odobrenja Kongresa.

Sukob interesa

Pokretači ove inicijative tvrde da je predsjednik Trump u stalnom sukobu interesa jer se ne drži dovoljno na distanci od svoje kompanije, koju je predao sinovima.

Tužitelji, primjera radi, ističu da su strana izaslanstva često odsjedala u Trumpovom hotelu u Washingtonu i da su strane vlade kupovale i unajmljivale urede koje je gradila Trumpova grupacija.

Ovakve su tužbe rijetkost u američkom sudstvu i stručnjaci su podijeljenog mišljenja u vezi s njihovim izgledima za uspjeh.

Ako ih sud prihvati, počet će duga pravna bitka u kojoj će advokati zastupnika tražiti od Trumpa porezne prijave, koje dosad nije htio objaviti.

Izvor: Agencije