Gotovo polovina Rusa smatra da im je zemlja ‘na pogrešnom putu’

Povjerenje opada uslijed zabrinutosti zbog opadanja prihoda domaćinstava i nepopularnih vladinih poteza (EPA)

Procenat Rusa koji smatraju da im se zemlja kreće u pogrešnom pravcu najveći je od 2006. i dostiže 45 odsto, ali to ne predstavlja neposrednu opasnost po predsednika Vladimira Putina, koji i dalje uživa podršku više od 60 odsto sunarodnika, zaključci su najnovije ankete.

Prema rezultatima istraživanja koje je sproveo nezavisni Centar Levada sa sedištem u Moskvi, 45 odsto Rusa smatra da je njihova zemlja “na pogrešnom putu”, dok 42 odsto ruskih građana odobrava pravac Rusije, prenosi Reuters.

Pad podrške Putinu

Rezultati ankete pokazuju da je u ruskom javnom mišljenju došlo do vidne promene u poređenju sa ishodom istraživanja sprovedenog pre godinu dana, kada je samo 28 odsto Rusa ocenilo da im se zemlja kreće u pogrešnom pravcu, dok je 55 odsto ispitanika odobravalo put Rusije.

Iako ti zaključci ne ugrožavaju Putinov rejting, pokreću pitanja o tome kako Kremlj možda nastoji da preokrene ono za šta su ankete i nezavisnih i državnih instituta za istraživanje javnog mišljenja pokazale da predstavlja pad podrške ruskom predsedniku od kada je ponovo izabran na čelo zemlje prošle godine, navodi britanska agencija.

Rojters napominje da je prošlog meseca državni institut za istraživanje javnog mišljenja saopštio da je poverenje javnosti u Putina opalo do najnižeg nivoa u proteklih 13 godina, usled zabrinutosti zbog opadanja prihoda domaćinstava i nepopularnih vladinih poteza u cilju povećanja starosne granice za odlazak u penziju i poreza na dodatu vrednost.

Izvor: Agencije