Gottemoeller: NATO potpuno podržava Ukrajinu

Rose Gottemoeller: Eskalaciju nasilja ne smijemo prihvatiti kao novu normalu (AP)

Svih 28 članica NATO-a u potpunosti podržava Ukrajinu dok se suočava s najtežom eskalacijom borbi protiv proruskih pobunjenika u više godina, izjavila je zamjenica čelnika Alijanse Rose Gottemoeller, prenose agencije.

Američki predsjednik Donald Trump izazvao je zabrinutost u NATO-u i Evropi nazivajući Alijansu “zastarjelom” i zauzimajući blaži stav prema Rusiji, u oštrom kontrastu sa svojim prethodnikom.

“Postoji jednoglasnost za stolom Vijeća NATO-a i Ukrajine, snažna podrška svih saveznika Ukrajini”, izjavila je ona novinarima nakon razgovora s ukrajinskim premijerom Volodimirom Grojsmanom u sjedištu NATO-a u Briselu.

Hiljade kršenja primirja

Alijansa pod američkim vodstvom stoji iza Ukrajine od kako su “ruske agresivne akcije” počele u 2014. godine i neće priznati ilegalnu aneksiju Krima početkom te godine, kazala je.

Nedavni sukobi najteži su u dvije godine, a posmatrači OSCE-a izvjestili su o više od 10.000 svakodnevnih kršenja sporazuma iz Minska o prekidu vatre, dodala je.

“Duboko smo zabrinuti nedavnom eskalacijom nasilja. Ne smijemo to prihvatiti kao novu normalu”, izjavila je Gottemoeller, tražeći od svih strana, a posebno od Rusije, da poštuju svoje obaveze na osnovu sporazuma iz Minska.

Trump je poručio ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku u telefonskom razgovoru prošle sedmice kako će sarađivati i s Kijevom i s Moskvom na okončanju sukoba, ali postoje strahovanja kako bi on mogao radije biti za postizanje direktnog sporazuma s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom.

Gottemoeller, bivša zamjenica američkog državnog sekretara koju je bivši predsjednik SAD-a Barack Obama nominirao za položaj u NATO-u prošle godine, naglasila je punu podršku NATO-a.

Jednoglasna podrška

Grojsman je izjavio kako je cijeli svijet svjestan “ruske agresije u istočnoj Ukrajini – i mi duboko cijenimo jednoglasnu podršku svih saveznika”.

Upitan o mogućoj promjeni politike pod Trumpom, Grojsman je rekao kako nema nikakvih briga.

“Siguran sam kako će se novi predsjednik uvijek boriti za demokratiju i demokratske vrijednosti.”

“Vjerujem da Sjedinjene Američke Države uvijek podržavaju pravdu, a pravda je na strani Ukrajine”, dodao je.

Izvor: Agencije