Govedarica novi predsjednik SDS-a

Novi predsjednik SDS-a BiH je Vukota Govedarica, odlučeno je u nedjelju na izvanrednoj izbornoj skupštini te stranke u Banjoj Luci.

Izbor Govederice podržala je većina delegata na izvanrednoj izbornoj skupštini SDS-a, prenosi Srna. Govedarica je istaknuo da mu je čast biti na čelu SDS-a kao, kako je rekao, državotvorne političke organizacije.

“Osnovi naši zadaci biće organizaciona modernizacija stranke, a posebnu pažnju posvetićemo odgovornosti i unutarstranačkoj dispilplini, te kreiranju politike SDS-a”, rekao je novinarima Govedarica, nakon što je izabran za predsjednika stranke.

Govedarica: Ne bi Dodik trebao govoriti o izdaji

On kaže da će SDS biti okrenut unutarstranačkoj konsolidaciji i uspostavljanju visokog stranačkog jedinstva.

“Neophodna nam je pravovremena i dobra organizacija da bi potpuno spremni dočekali parlamentarne izbore, kada ćemo morati da srušimo nenarodnu vlast u Srpskoj”, dodao je Govedarica i napomenuo da SDS nije izdajnička stranka i da im o izdaji ne bi trebao govoriti predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Prema njegovom mišljenju, SDS je danas pokazao jedinstvo, što je važan kvalitet.

“Jedan od osnovnih zadataka SDS-a biće međugeneracijska saradnja. Tu će nam biti potrebni i stari politički vukovi, ali posebnu pažnju ćemo posvetiti mladim kadrovima”, kaže Govedarica.

On vjeruje da će biti dostojan predsjednik SDS-a i naglašava da je u RS-u neophodno formirati jak oporbeni blok koji će predvoditi njegova politička stranka te da će u idućem razdoblju biti analizirani izborni rezultati.

“Jasno mi je da je jedna od ključnih riječi odgovornost, zbog ogromnog povjerenja koje sam danas dobio. Vjerujem da dolaze bolji dani za SDS i u izbornu pobjedu 2018. godine”, rekao je Govedarica, ne želeći komentirati stavove bivšeg potpredsjednika SDS-a Ognjena Tadića, koji nije prisustvovao izbornoj skupštini.

Jednoglasna odluka o predlaganju Govedarice za predsjednika

Glavni odbor SDS-a je na prijedlog Predsjedništva donio jednoglasnu odluku 15. listopada da za predsjednika stranke predloži potpredsjednika SDS-a Vukotu Govedaricu.

Dosadašnji predsjednik stranke Mladen Bosić podnio je ostavku 8. listopada na sjednici Glavnog odbora SDS-a u Doboju.

Bosić je rekao da ostavka nije rezultat nikakvog puča u stranci već njegove osobne odgovornosti za izborni rezultat.

Mladen Bosić je na čelo SDS-a došao nakon općih izbora 2006. godine, kada je zbog loših izbornih rezultata s te funkcije smijenjen Dragan Čavić.

Za lidera stranke Bosić je reizabran u svibnju prošle godine, kada je na unutarstranačkim izborima pobijedio Miću Mićića. 

Izvor: Al Jazeera i agencije