Grabar-Kitarović: Graditi budućnost na ratnoj pobjedi

Kolinda Grabar-Kitarović je upozorila da bi Federacija BiH mogla reagirati na referendume Milorada Dodika, što bi izazvalo ozbiljnije sukobe (Ivo ?agalj / Pixsell)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je na završetku 301. Sinjske alke kako je “Domovinski rat temelj hrvatske države i na njegovoj pobjedničkoj baštini treba graditi budućnost svoje države”.

Po njezinim riječima, “neposredan dio te budućnosti su predstojeći izvanredni izbori, a svaki su izbori u jednakoj mjeri ispit zajedničke odgovornosti za državu i društvo”.

Stoga, kako kaže, očekuje ambicioznu novu hrvatsku Vladu koja će “znati politički definirati i odlučno provesti razvojne programe”.

Istovremeno, od sudionika predstojeće kampanje, uoči izbora koji se održavaju 11. rujna, očekuje punu odgovornost za izgovorenu riječ jer [Hrvatskoj] “trebaju sveobuhvatni provedivi programi, a ne ideologije”.

Bez rasprave o Drugom svjetskom ratu

“Uvjerena sam da će hrvatski birači takve programe znati prepoznati i vrednovati, a kazniti sve one koji budu sijali razdor, podjele i isključivost bilo koje vrste”, naglasila je Grabar-Kitarović.

Očekuje, kaže, da u žarištu predstojeće kampanje bude život hrvatskih građana – zapošljavanje, demografska politika, egzistencijalna sigurnost obitelji, radnička prava, poljoprivredna politika, ravnomjeran regionalni razvoj te poticajna porezna politika.

Uz punu odgovornost za izgovorenu riječ, očekuje i da će kampanja biti oslobođena povijesnih rasprava o prijeporima Drugog svjetskog rata i poraća.

“Isto tako znam da je nerasvijetljena povijest težak uteg budućnosti te stoga očekujem da će utvrđivanje pune povijesne istine o tom razdoblju naše prošlosti biti nakon izbora otvoren prostor stručne i političke rasprave”, zaključila je Grabar-Kitarović.

Izvor: Agencije