Grabar-Kitarović: Hrvatska će zagovarati kandidatski status za BiH što prije

Na trilateralnom sastanku jedna od tema razgovora bilo je i demografsko kretanje, odnosno depopulacija država (Tanjug)

Republika Hrvatska u potpunosti podržava suverenitet, teritorijalnu celovitost Bosne i Hercegovine, konstitutivnu jednakopravnost sva tri naroda i ostalih na celoj teritoriji i evropski put Bosne i Hercegovine i ostalih država na prostoru jugoistočne Evrope, poručila je predsednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nakon trilateralnog sastanka članova Predsedništva Bosne i Hercegovine i predsednika Srbije i Hrvatske u Mostaru.

“Prošlo je šest godina kako je održana posljednja trilaterala na predsjedničkoj razini. Mislim da je današnji sastanak bio iznimno koristan, jer smo se uz ona otvorena pitanja koja postoje između triju država dotakli i puno područja saradnje koja mogu i moraju biti produktivna i pozitivna”, istakla je Grabar-Kitarović.

Okvir današnjeg sastanka, prema njenim rečima, bila je strategija Evropske komisije (EK) za zemlje zapadnog Balkana.

Čestitke Bosni i Hercegovini za predaju Upitnika

Hrvatska predsednica je čestitala Bosni i Hercegovini što je predala odgovore na Upitnik i izrazila uverenje i nadu da će EK uskoro dati pozitivno mišljenje.

“Hrvatska će svakako zagovarati taj evropski put i kandidaturu i datum pregovora za Bosnu i Hercegovinu što je to moguće prije. Šest ključnih područja u okviru strategije su vladavina prava, sigurnost i migracije, društveno-gospodarski razvoj, prometna i energetska povezanost, digitalna agenda, pomirenje i dobrosusjedski odnosi”, izjavila je Grabar-Kitarović.

Mogućnosti saradnje prvenstveno vidi u povezivanju saobraćajne i energetske infrastrukture, posebno u daljoj izgradnji koridora Vc, koji će povezati Ploče i Budimpeštu, i njegovo nadovezivanje na prsten autoputa koji je predviđen između Bosne i Hercegovine i Srbije.

Grabar-Kitarović je istakla da je tu i razvoj železničkih pravaca, kao i dalji razvoj luke Ploče.

Zajednički nastup na trećim tržištima

“Vidim i mnoge prigode i za zajednički nastup na trećim tržištima za sve tri zemlje i razne projekte u područjima industrije, industrijske saradnje, ali isto tako i IT tehnologija, prehrambene industrije. Naravno, energetsko povezivanje, povezivanje Jadransko-jonskog plinovoda, izgradnja interkonekcija prema Bosni i Hercegovini i Srbiji će isto tako omogućiti osnaživanje ovog prostora ne samo u gospodarskom nego i političkom smislu, jer znamo da politička stabilnost uveliko ovisi i o energetskoj sigurnosti”, naglasila je Grabar-Kitarović.

Bilo je, kako je rekla, mnogo tema kojih su se dotakli, među kojima je i demografsko kretanje, odnosno depopulacija država.

“Zabrinjavaju me i trendovi u Bosni i Hercegovini i vjerujem da u našoj suradnji možemo učiniti puno kako bismo osigurali ostanak i opstanak sva tri naroda i svih ostalih i na prostoru Bosne i Hercegovine”, poručila je Grabar-Kitarović.

Izvor: Agencije