Grabar-Kitarović: Hrvatska stoji, drugi je prestižu

Kolinda Grabar-Kitarović
Grabar-Kitarović: 'Ispred Hrvatske su mnoge države koje nije smatrala konkurencijom' (EPA)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na savjetovanju “Ekonomska politika Hrvatske u 2018.” u Opatiji ocijenila je kako Hrvatska predugo stoji, a “drugi nas prestižu ili nam sve više odmiču”.

Rekla je kako se može složiti da je ljudski potencijal najveći problem Hrvatske, no kako se nameće pitanje mogu li se rezultati savjetovanja povezati s politikama i reformama, kako prenose hrvatski mediji. 

“Razmjenjujemo mišljenja i stajališta, ali moramo se upitati o njihovoj učinkovitosti”, rekla je Grabar-Kitarović, prenosi Večernji list

Grabar-Kitarović poručila je kako rezultati dobivaju pravu vrijednost kad se zemlja stavi u kontekst okruženja i usporedi s pravom konkurencijom, a takvim objektivnim pristupom, kako je rekla, može se zaključiti kako situacija za Hrvatsku nije blistava.

‘Na začelju’

“Hrvatska ima jednu od najlošijih stopa omjera izvoza u odnosu na BDP u srednjoj Europi. Gledamo li izvoz robe, bez usluga, taj je omjer još gori. Dok smo bili nekada razvijeniji, pa izjednačeni, danas smo 85 posto razvijenosti srednje i istočne Europe. Stopa porasta produktivnosti zaposlenosti i BDP-a od 2013. do 2016. u Hrvatskoj među najnižima su u EU-u. Imamo jednu od najnižih stopa aktivnosti radne snage. Udio ljudi s rizikom od siromaštva među najvišima je u EU-u”, rekla je hrvatska predsjednica.

Govoreći o perspektivi mladih u Hrvatskoj, istaknula je kako oni s najvećom prosječnom dobi u EU-u napuštaju roditeljski dom, kako Hrvatska ima gotovo najniža socijalna davanja za mlade u EU-u te da u tim davanjima nema davanja za obrazovanje, nego se “zadržavamo na davanjima za nezaposlenost i invalidnost”.

“Dok drugi napreduju, mi stojimo na začelju. Ostajemo nekonkurentni u području ljudskih resursa”, kazala je, dodavši da su druge zemlje već napravile pomake.

Rekla je kako sve navodi na zaključak da Hrvatska predugo stoji dok je drugi prestižu ili sve više odmiču, podsjećajući da je Hrvatska nakon nekoliko godina rasta pala za osam mjesta na listi Doing Business.

“Ispred nas su mnoge države koje nismo smatrali konkurencijom. Danas oni tako mogu gledati na nas. Znakovito je da nismo nazadovali u broju bodova. No, druge su države u pravilu napravile puno jače reforme i veće pomake na listi”, rekla je Grabar-Kitarović.

No, istaknula je kako nije sve crno i negativno te da u Hrvatskoj ima odličnih primjera:

“Od državnih struktura do šireg društva i javnosti koji najavu promjena često dočekuju defetistički i s velikim otporom – sve ovo zvuči prilično crno i negativno, no znamo da nije sve tako. U Hrvatskoj imamo odličnih primjera izvrsnosti, tvrtki koje zapošljavaju i bore se na globalnoj razini.”

Bez rezultata

“No, moramo biti svjesni kako od toga nemamo ništa sve dok su nam one perjanice bez pratitelja, dok nemaju one koji ih slijede, sve dok nam one predstavljaju iznimku, a ne načelo.”

Iako su, kaže, ciljevi jasni, do njih uvijek ostaje isto rastojanje – nema pravih rezultata i aktivnosti. Postoji slaganje, ali se, kako je rekla, ne može reći da se nešto pomiče.

Ocijenila je i da su strukturne reforme postale toliko apstraktne da ih se u javnom prostoru ne doživljava.

“Postoje liste preporuka, ali malo ih se realizira. Time dolazimo do pitanja tko i gdje donosi, odnosno ne donosi odluke. S ove pozicije mogu zaključiti kako je možda najveći problem pred nama”, kazala je Grabar-Kitarović.

Izvor: Al Jazeera